Amikor érdemes eltávolítani a bölcsességfogat

Számtalan oka lehet annak, hogy az egyébként semmiféle problémát nem okozó, sőt, lehet, hogy láthatatlanul a fogíny alatt megbúvó bölcsességfogat jobb eltávolítani, mint meghagyni. De miért? Elmondjuk.
bolcsessegfog2

Számtalan oka lehet annak, hogy az egyébként semmiféle problémát nem okozó, sőt, lehet, hogy láthatatlanul a fogíny alatt megbúvó bölcsességfogat jobb eltávolítani, mint meghagyni. De miért? Elmondjuk.

bolcsessegfog

A prevenció

Gyakori, hogy a bölcsességfog eltávolításának az oka a prevenció, azaz megelőzünk vele egy későbbi problémát. Ennek a tipikus esete az, amikor a bölcsességfoga nem töri át az ínyt, láthatatlan marad. Érthetetlennek tűnik, hogy miért vállalna egy (egyébként szinte fájdalommentes) foghúzást, akkor, ha nem csak nem okoz gondot a foga, hanem konkrétan nem is látszik, hogy van.

És valahol éppen ez a gond. A bölcsességfog azért nem nő ki, mert (viccesen hangzik, de igaz) túl kicsi a szája, és egyszerűen már nem férne el egy új fog a fogában. Lehet, hogy azért nem bújik ki, mert fura szögben növekszik (például teljesen elfekve) ami miatt nem tud kibújni. Bárhogy is van a fog okozhat számtalan problémát: akadályozhatja a többi fogát, meggyengítheti azokat (amik emiatt eltörhetnek) de akár fájhat az állkapcsa. Ezekben az esetekben érdemes a fogát megelőzés miatt eltávolítani.

Amikor biztosan szükséges a bölcsességfog eltávolítása

Vannak esetek amikori elkerülhetetlenné válik a bölcsességfog eltávolítása. A fenti ilyen, de egy extrém eset is fennállhat: ritka ugyan, de előfordulhat, hogy a bölcsességfoga lefelé, azaz állkapocs felé nő, bele a csontba. Ez később sokkal komolyabb szájsebészeti beavatkozást okozhat

Íme még néhány egyértelmű eset amikor ki kell húzni a bölcsességfogat

Ha más fogakat károsít.

A bölcsességfoga a legnagyobb foga, erőteljes, egyedül nagyobb lehet, mint az első kettő metszőfoga. Ha a bölcsességfoga fájdalmat okoz, ha megnehezíti a harapást, ha érezhetően más fogakat is nyom, és feszít, azonnal el kell távolítani.

Ha fájdalmat okoz

Nem hétköznapi az, ha fáj a bölcsességfoga, ezért, ha a fájdalom hosszabb ideje fennáll, tartós, akkor legtöbbször azért kell eltávolítani a fogat, nehogy tályog alakuljon ki, vagy arcüreggyulladása legyen.

Fontos, hogy visszafelé is működik: ha arcüreggyulladása van, akkor érezhet fogfájdalmat, ami viszont nem jelenti azt, hogy el kell távolítani a fogat.

bolcsessegfog2

Ha gyulladást okoz

Előfordul, hogy évekig nincs gond a bölcsességfogával, aztán hirtelen begyullad az ínye (ez együtt jár azzal, hogy érzékennyé válik, fajdalmassá) vagy az, hogy egy tályog keletkezik a szájában a foga miatt. Ebben az esetben egy akut problémával állunk szemben. egy panorámaröntgenen látszik a gond, és kiderülhet, hogy el kell távolítania a fogat.

Ha torlódást okoz

Lehet gond, hogy a bölcsességfoga „torlódást” okoz a szájban, és például egy fogszabályzáskor el kell távolítani, hogy legyen a többi fognak hely. Ez egy tervezett foghúzás, jól fel lehet rá készülni, és a döntés az Ön kezében van.

Természetesen nem célunk az, hogy mindenképpen kihúzzuk a bölcsességfogát, de ha elkerülhetetlen akkor érdemes minket választania.

Hozzászólások: