Fogászati röntgen

A fogászati ellenőrzés fontosságát az elmúlt néhány évtizedben sikerült mind jobban és jobban hangsúlyozniuk a szakembereknek. Manapság pedig már a rendszeres szűrővizsgálatok alkalmával fél vagy egy évente a legtöbben el is végeztetik a fogászati vizsgálatot is.
rontgen2

A fogászati ellenőrzés fontosságát az elmúlt néhány évtizedben sikerült mind jobban és jobban hangsúlyozniuk a szakembereknek. Manapság pedig már a rendszeres szűrővizsgálatok alkalmával fél vagy egy évente a legtöbben el is végeztetik a fogászati vizsgálatot is. 

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés azonban önmagában nem elegendő, hiszen a vizsgálattal szinte egyidőben a fogkő eltávolítás elvégzésére is szükség van, ám ezzel a két lépéssel megelőzhető a fogszuvasodás és a fogvesztést is okozó fogágybetegség, valamint elkerülhető a sok költséges kezelés is.

rontgen

A fogászati röntgen két fő típusa

A fogászati röntgenképek a fogakról készült felvételek, amelyeket a fogorvos a szájüreg egészségének értékelésére használ, hogy azonosítsa a problémákat, például a fogszuvasodást, a fogágybetegségeket és a nem megfelelően áttört fogakat. A röntgengép működésének szempontjából megkülönböztetjük az intraorális és az extraorális eljárásokat. Az intraorális technológia egyik legismertebb típusa a kisröntgen, míg az extraorálisé a panoráma röntgen. 

Intraorális röntgen: a kisröntgen

A kisfog röntgen kettő-három fog részletes leképezésére alkalmas alacsony sugárdózis mellett. Ezt a képalkotó eljárást az intraorális, azaz a szájon belüli felvételek közé soroljuk, ugyanis a röntgenfilm a szájüregen belülre kerül, míg a sugárforrást a szájüregen kívül helyezik el. 

Extraorális felvétel: a panoráma fogröntgen

A panoráma röntgen a felső és alsó állkapocs panoráma röntgenfelvétele, ami egy fültől fülig terjedő kétdimenziós képet mutat az összes fogról az állkapocscsonttal, valamint a környező struktúrákkal és szövetekkel együtt. A fogorvosok és a szájsebészek ezeket a felvételeket a fogászati problémák diagnosztizálására és a kezelés megtervezésére használják, különösen fogászati implantátumok és fogszabályozás esetén. Ilyenkor a film és a sugárforrás is a páciens szájüregén kívül található, azaz extraolásis, vagyis szájon kívül történő felvételről beszélhetünk.

Nagyon hatékonyan lehet alkalmazni a panoráma röntgen által kapott felvételt különböző szájsebészeti eljárások, góckutatás, gyökérkezelés vagy fogszabályzási folyamatok során. Ennek a felvételnek köszönhetően rengeteg olyan probléma tárulhat fel, melyet még a fogorvos sem tudott megállapítani, hiszen ezeknek nagy része szabad szemmel nem is látható. Így a fogínysorvadás vagy akár fogínyvérzés lehetséges okai is felderíthetők, illetve a még ki nem nőtt fogak elhelyezkedéséről is fontos információt kaphatunk.

rontgen2

panoráma röntgenfelvétellel a korábbi fogászati kezelések hibáit is fel lehet tárni, így sokkal egyszerűbben kiderülhet, mi okoz jelenleg problémát a betegnek. Az egyik legfontosabb pedig, hogy a röntgenfelvétellel a különböző szájüregi daganatos megbetegedések szűrését is megoldhatjuk, hiszen ez a felvétel felismerhetővé teszi a különböző kóros elváltozásokat. Az sem elhanyagolható tény, hogy mennyire hasznosnak bizonyulnak ezek a felvételek a különböző fogpótlások, illetve beültetések esetén is, hiszen így a fogorvos látni fogja az állkapocs csontállományát, annak paramétereit és vastagságát is.

Keress minket bizalommal!

Hozzászólások: