Miért fontos a szájüreg egészségügyi állapota?

A megfelelő szájhigiénia a tiszta fogakkal és a mindennapi fogápolási szokásokkal kezdődik. Fiatal kortól kezdve a megfelelő fogmosási technika és fogselyem segít megelőzni a szájüregi betegségeket. A kiegyensúlyozott  táplálkozás, a rendszeres fogtisztítás és a kórtörténet szintén befolyásolja a száj egészségi állapotát.
szájüreg-kezdő

A megfelelő szájhigiénia a tiszta fogakkal és a mindennapi fogápolási szokásokkal kezdődik. Fiatal kortól kezdve a megfelelő fogmosási technika és fogselyem segít megelőzni a szájüregi betegségeket. A kiegyensúlyozott  táplálkozás, a rendszeres fogtisztítás és a kórtörténet szintén befolyásolja a száj egészségi állapotát.

szájüreg-1

Miért fontos a szájüreg egészségügyi állapota?

A szájüregi betegségeket könnyebben előidézi a nem megfelelő szájhigiénia. Leggyakrabban kialakult betegségek a tályog, az ínygyulladás a fogágybetegségek, a repedezett fogak és még sok más.

Az egészséggel szájjal könnyebb ízlelni , nyelni , beszélni és mosolyogni.

A szájüregi betegségek esetenként súlyos szövődményekkel járnak. Ha nem kezelik ezeket időben a fogak elvesztésével jár vagy maradandó károsodást okozhat a fog körüli területeken így az ínyben is.

Kapcsolat a szájegészség és az általános egészség között

Az egészséges száj elengedhetetlen az egészséges test számára. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és / vagy az egészségtelen táplálkozás miatt a szájüregben idővel betegségek alakulhatnak ki. Ennek eredményeként általános egészségi állapota is veszélybe kerül és fordítva is hathat így a testi betegségek is  ronthatják  a száj egészségi állapotát. 
Ha elhanyagolja fogait , szájüregét hosszú távon más területekre is kihathat a gyulladás vagy fertőzés.

Szívbetegség-ha hosszú távon elhanyagolja a szájápolást, valószínűleg fogínygyulladás (kisebb ínybetegség) alakulhat ki. Ha nem kap kezelést ezen állapot miatt, ez periodontitishez (súlyos ínybetegség) vezet. Ezenkívül az ínybetegségnek ez a formája a szívbetegségek (szív- és érrendszeri betegségek) kockázatát is vonzza. A gyenge szájüregi egészség ugyanis megnöveli annak kockázatát, hogy a bakteriális fertőzés eljut a véráramba, amely végül a szívbillentyűkre is átterjed.

Egyéb krónikus betegségek – ha kezeletlen fogszuvasodás van jelen, akkor fennáll annak a veszélye is, hogy krónikus betegségek, például szívbetegségek vagy cukorbetegség alakul ki. 

Legyengült immunrendszer – a rossz fogászati ​​egészség legyengült immunrendszert eredményez, ami hajlamosabbá teszi Önt a betegségek és fertőzések kialakulására.

Hogyan vigyázzon a fogára?

A kisebb vagy súlyos szájüregi állapot kialakulásának csökkentése érdekében elengedhetetlen az alapvető szájápolási teendő betartása. Sokan nem veszik észre, hogy helytelenül használnak fogselymet vagy fogkefét, ami szintén komolyabb problémákhoz 

szájüreg-kezdő

Ahhoz, hogy elkerülhesse a kockázati tényezőket a következő pontban leírtak betartását javasoljuk : 

Fogmosás

A napi legalább kétszeri fogmosás az egyik legfontosabb szájápolási szokás, mert ez egészséges fogakat és szájüreget biztosít. A fluorid alapú fogkrém használata stimulálja az ínyt is, ami segít megelőzni az íny betegségeket és a fogszuvasodást.

 Fogselyem

A fogselyem használata segít csökkenteni a fogak közötti fogszuvasodás kialakulásának esélyét. A fogselyem eltávolítja a lepedéket és az ételt olyan helyeken, ahol a fogkefék nem képesek. 

Fluorid tartalmú  víz ivása

A fluor a talajban és a kőzetekben található természetes ásványi anyag, amely segít megelőzni a szájban kialakuló betegségeket. A fluorid (forrásai a fogkrémek, ásványvíz, ivóvíz) képes a hidroxidionok helyére beépülni a fogak felszínén, védve az alatta levő struktúrát. Megóvja a fogak felszínét, segít a fogszuvasodás megelőzésében, megakadályozza a baktériumok elszaporodását, javítja a csontok mechanikai tulajdonságait.

Vigyázzon Ön is fogai egészségére!

Hozzászólások: