A fogászati tömések ABC-je

A fogtömések fontosak a szuvasodott fogak kezelésében, és többféle lehetőség is létezik a különböző igényeknek megfelelően. Ha úgy gondolja, hogy szüksége van egy fogtömésre, vagy ha már van tömése és aggódik az állapota miatt, forduljon hozzánk bizalommal.
tomes_hdent

Sokan jártak már úgy, hogy egy rutin fogászati vizsgálat során kiderült: fogtömésre van szükség. De mit is jelent ez valójában, és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre? 

Miért van szükség fogtömésre?

A fogtömésre akkor van szükség, amikor egy fogat szuvasodás érint. A szuvasodás a fogakon kialakuló lyukak, melyek a baktériumok által termelt savak miatt alakulnak ki. Ha ezeket a lyukakat nem kezelik, fokozatosan növekednek,így végül elérhetik a fog belsejében lévő idegeket és véredényeket,fájdalmat és további egészségügyi problémákat okozva.

Milyen típusú fogtömések léteznek?

1.Amalgám tömések: Ezek az ezüstszínű tömések higannyal, ezüsttel, rézzel és ónnal készülnek. Nagyon erősek és tartósak, így kiválóan alkalmasak a rágófogak tömésére. Azonban az amalgám tömések láthatóak, és néhányan aggódnak az amalgámban lévő higany miatt, bár a kutatások szerint ezek a tömések biztonságosak.

2.Kompozit tömések: Műgyanta és üvegdarabkák keverékéből készülnek és a fog színével megegyezőek. A kompozit tömések esztétikailag előnyösek, mert nem látszanak. Azonban nem olyan erősek, mint az amalgám tömések így idővel elkopnak vagy eltörnek.

3.Kerámia tömések: Ezek a tömések porcelánból készülnek,nagyon erősek és tartósak. Szintén a fog színével megegyeznek, tehát esztétikailag előnyösek. Azonban drágábbak, mint az amalgám vagy a kompozit tömések.

4.Arany tömések: Ezek a tömések aranyból készülnek:  erősek és tartósak.  Hátrányuk , hogy nem esztétikusak  és drágák.

Hogyan történik a fogtömés?

Először is, a fogorvos eltávolítja a szuvas részeket a fogból, majd kitisztítja a lyukat. Ezután kiválasztja a legmegfelelőbb tömőanyagot figyelembe véve a fogad helyzetét., Végül a fogorvos megcsiszolja a tömést, hogy kényelmes legyen és jól illeszkedjen a többi foghoz.

Hogyan ápoljuk a tömött fogakat?

A fogtömések gondozása nem különbözik a természetes fogak ápolásától. Fontos, hogy rendszeresen mossunk fogat, használjunk fogselymet, és rendszeresen látogassunk el a fogorvoshoz. Kerüljük a kemény vagy ragadós ételeket és italokat, amelyek megrongálhatják a tömést vagy kihúzhatják azt a fogból.

Összegzés

A fogtömések fontosak a szuvasodott fogak kezelésében, és többféle lehetőség is létezik a különböző igényeknek megfelelően. Ha úgy gondolja, hogy szüksége van egy fogtömésre, vagy ha már van tömése és aggódik az állapota miatt, forduljon hozzánk bizalommal.

Hozzászólások: