Kedves látogató. December 22-től január 2-ig zárva vagyunk. Első munkanap 2023. január 3.

Fogászati Híd Miskolcon

A fogászati híd

Foghíd: akkor használunk, ha a páciensnek egy vagy több foga is hiányzik, amelyeket pótolni szükséges. Legegyszerűbb formája a három tagból álló híd , aminek két szélső része a páciens saját fogain (vagy implantátumokon) helyezkedik el, a középső pedig magát a hiányzó fog területét tölti ki. Sok esetben előfordul, hogy a hiányzó fog(ak) mellett közvetlen szomszédságban ülő fogak is sérültek, ami ez esetben nem feltétlenül jelent problémát, mivel, ha a gyökerük még egészséges, akkor alkalmasak a híd megtartására.

fogászati híd


A híd felhelyezésének menete

A híd készítésének első lépéseként, a szakemberek az előkészített fogsorról lenyomatot vesznek, hogy aztán a fogtechnikai laboratóriumban elkészülhessen a színében és formájában maradéktalanul a páciens fogazatába illeszkedő fogászati híd. A három vagy több elemből álló híd két szélső koronája az előkészített, meglévő fogakra kerül, a középső tagot pedig ezekhez az elemekhez rögzítik, így helyettesítve a hiányzó fogat. Ezt követően a hidat a helyére próbálják, és egyéni igény szerint igazítják, majd az elkészült elemet véglegesen rögzítik, hogy aztán a kezelés végén a páciens egy esztétikus, a természetes fogakkal megegyező használati értékű új foggal távozhasson.

A hiányzó fogak pótlásának a hidakon kívül egyéb módjai is vannak. Az egyik ilyen a kivehető részleges fogpótlás, ami kapcsokkal való rögzítést jelent, ám ez esztétikailag gyengébb minőséget eredményez, ráadásul a szomszédos fogakat is károsíthatja.
Az implantátum beültetése szintén hatékony és egyre népszerűbb módja a hiányzó fog pótlásának.