Kedves látogató. December 22-től január 2-ig zárva vagyunk. Első munkanap 2023. január 3.

Fogtömések Miskolcon

A konzerváló fogászat feladata a szuvasodás okozta károk helyreállítása, és a fog sérült részeinek fogtöméssel, vagy inlay-el való pótlása.

Esztétikus fogtömések

A fog tömésének során a páciens fogának szuvas részeit eltávolítjuk, a hiányzó részeket pedig a fogban megkötő anyaggal pótoljuk. Ezzel a módszerrel a szuvas fogak eredeti állapota és formája könnyedén helyreállítható. Az elmúlt évtizedek technikai fejlődésének köszönhetően a ma használatos korszerű tömőanyagok többségekompozit anyagból, azaz kerámia és műgyanta keverékéből készül.

Pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy keménysége megközelíti a fogzománcét, ezért tartós, időtálló és mérettartó fogtömések készíthetők belőle. A kompozit mindemellett rendkívül esztétikus is, hiszen ma már többféle árnyalatban gyártják, így választott tömésünk akár tökéletesen azonos lehet saját fogunk színével is. A tömőanyagot fényre kötő, vagy kétkomponensű változatban készítik, s annak megszilárdulása a fogban történik.

Esztétikai okokból, vagy amiatt, mert a meglévő amalgám tömés széli záródása már nem tökéletes, ajánljuk ezen tömések eltávolítását, majd korszerű kompozit tömést vagy inlayt készíthetünk.

inlay_fogtömés


A kezelés menete

A fogorvos a helyi érzéstelenítést követően fúrással eltávolítja a fog szuvas részeit, az esetleges régi amalgám tömést. Mindeközben asszisztensünk az elszívó berendezést tartva ügyel arra, hogy sem az amalgám por, sem a szuvas szövetek ne kerüljenek a páciens szervezetébe. Az üreg kialakítása után azt kitisztítjuk és a fog felületét előkészítjük, hogy a tömőanyag hozzá köthessen. Ezt követően magát a tömést több rétegben készítjük el. Legtöbbször fényre polimerizáló tömőanyagot használunk, ami azt jelenti, hogy a tömőanyag a látható fény kék tartományával megvilágítva köt meg.

Miután megköt a tömőanyag, a fogorvos lecsiszolja a felesleges anyagot, egyúttal pedig ellenőrzi, hogy a tömés nem akadályozza-e a fogak záródását. A legvégső lépés a tömés felszínének polírozása, ami egyfelől azért szükséges, hogy megjelenésében azonos legyen a többi foggal, másfelől pedig azért, hogy ne tudjon megtapadni a felszínén a lepedék.

Az esztétikus tömés előnyei:

  • tökéletesen illeszkedik a fogak színéhez
  • szép és tartós megoldás
  • a front és a rágófogak esetében is alkalmazható
  • UV-fényre kötő, speciális kompozit anyagból (kerámia és műgyanta keverékéből) készül
  • elkészítése után azonnal „használható”, nem kell órákat várni az evéssel, mint a régi fogtömések esetében

Az esztétikus tömést kis és közepes mértékű fogszuvasodásnál lehet alkalmazni, ha a fogból megfelelő mennyiségű egészséges rész maradt, amihez hozzá köthető.