A foghiány beláthatatlan következményei

Nem is gondolná, hogy mennyi következménye lehet annak, ha elveszti az egyik fogát, és nem pótoltatja a lehető leggyorsabban. A legrosszabbal fogjuk kezdeni, és haladunk a legkevésbé kellemetlen fel, de íme a foghiány beláthatatlan következményei.
hianyzo-fogak_kezdo_masodik

Nem is gondolná, hogy mennyi következménye lehet annak, ha elveszti az egyik fogát, és nem pótoltatja a lehető leggyorsabban. A legrosszabbal fogjuk kezdeni, és haladunk a legkevésbé kellemetlen fel, de íme a foghiány beláthatatlan következményei.

hianyzo-fogak_elso

A fog olyan, mint a szív. Kompenzál.

Vannak sokáig észrevehetetlen szívbetegségek, olyanok, amik felismerése részben a szerencsén, és részben a beteg tudatosságán múlik. Ennek egészen egyszerű oka van: az, hogy a szív (ha beteg) elkezd kompenzálni, és bár már régen nem megfelelően működik, és egyre rosszabb az állapota, akár már sürgős beavatkozásért kiált, de még mindig úgy tűnik nincs komoly baj.

A fog éppen ilyen. Ha hiányzik egy foga, és azt nem pótolja a lehető leggyorsabban, akkor a szervezete (és a többi foga) felismeri a gondot, és kompenzál. A fogai egyszerűen megpróbálják pótolni a hiányt, elvándorolnak, odébb mennek, szűkítik a rést, elhajolhatnak. Ez azért nagy baj mert ezek a fogai stabilitást veszítenek, gyökérgondok lehetnek, és akár ki is törhetnek.

Már csak ezért is érdemes azonnal pótolni, de van még néhány gond a tarsolyunkban.

Mi lesz az állkapcsával?

A hiányzó fog (vagy a hiányzó fogak) pótlásának elmulasztása az állkapocs csontvesztésének egyik fő oka. Beláthatatlan következményekkel jár az, ha az állkapcsot nem stimulálja a foga, hiszen elszokik tőle és később nehéz lesz újra munkára bírni. Az implantátumokban levő csavarok pedig nemhogy gondot okoznak, hanem éppen ellenkezőleg, segítik ezt a folyamatot.

Egyszerűen átrendeződik a szája

Azt már feljebb megírtuk, hogy ha a foga hiányzik, akkor a többi fog ide-oda rendeződik. Ez a legrosszabb, de ennek még van egyéb következménye: az, hogy akár egyetlen fog elindíthat egy dominóelvet. Minden foga össze vissza kompenzálva mozog, elhajlik, és ezzel teljesen átrendezi a harapását, az egész arcberendezését. Riasztó, különösen akkor, ha nem csak egy hanem akár több fogról is beszélünk.

hianyzo-fogak_kezdo_masodik

Lehet, hogy itt-ott fájni fog

Az elvesztett fog hatással van a harapására, az pedig akár az izmaira is mert túlterheli. Előfordulhat, hogy folyamatosan fáj majd a nyaka, vagy valamilyen izma a szájánál, az állkapocsnál. Ez egy döntési helyzet több lehetséges megoldással: vagy fájdalommentesen pótoltatja a fogat, vagy fogszabályozást választ vagy el kell viselje.

Mindennapi gondok

Az evés, a beszéd, a mosolygás: számtalan mindennapi gondot okozhat az elveszett fog. Olyannyira, hogy sok idős ember elszigetelődésének, az egyik kiváltó oka az, hogy egyszerűen szégyellik a fogaikat, illetve éppen a hiányukat. Fiatalkorban ez a szégyenérzet még erősebb.

Ha elvesztette egy vagy több fogát, kíméletesen, fájdalommentesen tudunk segíteni. Vegye fel velünk a kapcsolatot.

Hozzászólások: