Fogászati digitális panoráma röntgenfelvétel

Mindenki, aki már járt magán fogorvosnál, találkozhatott a fogászati röntgen vizsgálattal, ami az egyik legfontosabb eszköz a fogorvos kezében. De miért van erre szükség és milyen előnyökkel jár páciensünk számára? Ebben a cikkben igyekszünk megválaszolni ezeket a kérdéseket!
A fogászati röntgenvizsgálat nélkülözhetetlen eszköz a fogorvoslásban, mely pontos képet ad a fogak és az állcsont rejtett területeiről.

Mi is a fogászati röntgen?

A fogászati röntgen olyan speciális képalkotó eljárás, amely lehetővé teszi számunkra a fogakról, az állcsontokról, és a szájüreg állapotáról készült részletes információk megszerzését. Ezen különleges röntgenfelvételek segítségével megláthatjuk a fogakat és a foggyökereket, az állcsontok állapotát valamint az esetleges problémákat és elváltozásokat a szájüregben.

A H-Dentben a legmodernebb eszközökkel dolgozunk, így lehetőségünk van kiváló minőségű röntgenkészüléket használni.

 

x-ray-kezdo

Miért fontos a fogászati röntgen?

A fogászati röntgen segítségével a fogorvosok képesek látni a fogak és az állcsontok rejtett, szabad szemmel nem látható területeit. Így tudják azonosítani a fogszuvasodás korai jeleit, a foggyökerek állapotát és más esetleges problémákat, melyek a szemmel nem vagy csak nehezen észlelhetők.

A biztonságos röntgenvizsgálattal a leginkább nyomon követő a száj egészsége. A száj és a fogak radiográfiai vizsgálata rendkívül fontos szerepet játszik a különböző fogászati állapotok diagnosztizálásában és kezelésében. Röntgenfelvételek használatával a fogorvos képes felismerni azokat a problémákat, amelyek egy felszíni vizsgálattal és néha a tünetek megjelenése előtt nem láthatóak.

Mire alkalmas a digitális panoráma röntgenfelvétel?

A panoráma röntgen a teljes fogsorról képes röntgenfelvételt készíteni, az egész fogsor állapotát azonnal megmutatja. Nem csak állapotfelmérésben segít, de szinte nélkülözhetetlen szájsebészeti beavatkozáskor vagy góckutatáskor is.

A panoráma röntgen készítése teljesen fájdalommentes. Legtöbbször állva készül. Rá kell harapnunk egy műanyagra, eközben a gép néhány másodpercig körben halad a fejünk körül (nem érinti azt).

Az eredményt azonnal, digitálisan megkapjuk.  A panoráma röntgen egyetlen képet alkot a teljes szájról: a felső és az alsó állkapocsról, az összes fogról, az orr területéről és az orrmelléküregekről. Ez a kép laposan ábrázolja az állkapocs egyébként ívelt szerkezetét, megkönnyítve az egyes részek elemzését.

Mikor fontos a panoráma röntgen?

A panoráma röntgen előtt nincs titok: nem csak az aktuális helyzetet mutatja meg, hanem az összes eddig elvégzett fogorvosi beavatkozást a leendő hibákat (például a fogszuvasodást, a gyulladást a gyökércsúcs körül ), kiderül van-e cisztánk, sérült fogunk, gócunk, vagy akár fertőzések, daganatok.

Ha a fogorvos panoráma röntgent kér, nem kell megijedni, mert ez azt is jelenti, hogy a fogorvos a lehető legalaposabban szeretne felkészülni, tisztán látni.

A panoráma röntgen a felső és alsó állkapocs panoráma röntgenfelvétele, ami egy fültől fülig terjedő kétdimenziós képet mutat az összes fogról az állkapocscsonttal, valamint a környező struktúrákkal és szövetekkel együtt. A fogorvosok és a szájsebészek ezeket a felvételeket a fogászati problémák diagnosztizálására és a kezelés megtervezésére használják, különösen fogászati implantátumok (amit CBCT felvétellel egészítünk ki) és fogszabályozás esetén.

A  panorámás vagy széles látószögű röntgenfelvétel egy képen jeleníti meg a felső és az alsó állkapocs összes fogát. Ezáltal látható lesz a fogak száma, helyzete és növekedése, beleértve azokat is, amelyek még nem kerültek felszínre (pl. íny alatti bölcsességfogak). A panoráma röntgen hasznos segítség a fogszabályozó kezelés megtervezéséhez, a bölcsességfogak értékeléséhez vagy a fogak és a fogakat tartó csont általános áttekintéséhez.

x-ray

A digitális panoráma röntgen fantasztikus lehetőség, amely egyetlen képben átfogó áttekintést ad a fogakról és az egész állkapocsról. A panoráma röntgen alacsony dózisú ionizáló sugárzást használ fel, így minimális terhelést jelent a pácienseink számára. Az itt készült felvételek segítségével könnyedén azonosíthatjuk a fogászati problémákat és elváltozásokat.

Mikor van szükség fogászati röntgenre?

Nem minden látogatáskor van szükség röntgenfelvételre. A fogorvos az alábbi esetekben dönthet a vizsgálat mellett:

  • Új páciensként való első vizsgálatkor a fogazat teljes állapotának felmérésére
  • Fogszuvasodás gyanúja esetén
  • Gyökérkezelés, implantáció vagy egyéb sebészeti beavatkozások tervezésekor.
  • Fájdalom, duzzanat vagy egyéb problémák diagnosztizálásához.
  • Nagyon hatékonyan lehet alkalmazni a panoráma röntgen által kapott felvételt különböző szájsebészeti eljárások, góckutatás, gyökérkezelés vagy fogszabályzási folyamatok során. Ennek a felvételnek köszönhetően rengeteg olyan probléma tárulhat fel, melyet még a fogorvos sem tudott megállapítani, hiszen ezeknek nagy része szabad szemmel nem is látható. Így a fogínysorvadás vagy akár fogínyvérzés lehetséges okai is felderíthetők, illetve a még ki nem nőtt fogak elhelyezkedéséről is fontos információt kaphatunk.
  • A panoráma röntgenfelvétellel a korábbi fogászati kezelések hibáit is fel lehet tárni, így sokkal egyszerűbben kiderülhet, mi okoz jelenleg problémát a betegnek. Az egyik legfontosabb pedig, hogy a röntgenfelvétellel a különböző szájüregi daganatos csont eredetű megbetegedések szűrését is megoldhatjuk, hiszen ez a felvétel felismerhetővé teszi a különböző kóros elváltozásokat. Az sem elhanyagolható tény, hogy mennyire hasznosnak bizonyulnak ezek a felvételek a különböző fogpótlások, illetve beültetések esetén is, hiszen így a fogorvos látni fogja az állkapocs csontállományát is.
  • Fogorvosa röntgen technológiával fedezheti fel a problémákat, a fog repedéseket, a csontvesztést és más, a szem számára nem látható problémákat.
  • A szuvasodás nyolcvan százaléka a fogak között történik. Ha egy vizsgálatot röntgen felvétel nélkül végeznek el, nem látható a potenciális romlás nagy része.
  • A kezeletlen fogakkal összefüggő fertőzések az általános egészségi állapotot is károsan befolyásolják. A röntgen készítése körülbelül évente, a gyakorlatban pedig mindig szükségszerűen egy aktuális fogászati ellátás megkezdésekor javasolt.
  • Ez a vizsgálat különösen akkor fontos, ha a fogak gyökérkezelésen estek át, és tömve vannak. A megfelelő diagnózis igazolása érdekében orvosaink az összes állkapocs röntgenfelvételt elemzik.

Biztonságos a digitális panoráma röntgen készítése?

Sokan aggódnak a röntgensugárzás miatt. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fogászati röntgenek sugárzása a modern technológiának köszönhetően rendkívül alacsony!

A panorámaröntgen sugárterhelése 0,02 millisivert, ami egyáltalán nem okozhat sugárfertőzést, és nem kell számolni a sugárveszéllyel sem, hiszen ennek a dózisnak az ezerszerese sem okoz még gondot. Emellett a páciens ólommellényt visel saját védelme érdekében. Így a felvétel készítésének kockázata nincs!

Azonban várandós kismama esetén, a magzatra tekintettel nem készítünk röntgenfelvételt.

Rég járt fogorvosnál? Digitális panoráma röntgen készítése iránt érdeklődik?

A H-Dent fogászati klinikán minden röntgenvizsgálatot a legújabb és legmodernebb röntgenberendezéssel végeznek, amely kíméli a környezetet és időt takarít meg. A röntgenfelvételek azonnal rendelkezésre állnak a fogorvos számára elemzés céljából.

Jöjjön el hozzánk panorámaröntgenre, és legyen biztos abban, hogy minden rendben van a fogaival.

Telefonon is elérhetők vagyunk:

Telefon:  +36 46 505 144

Mobil:  +36 30-535 1241

Címünk: 3525 Miskolc, Kis-Hunyad u. 6.

Küldjön üzenetet e-mailen, vagy üzenetküldőnkön keresztül, és mi egy munkanapon belül válaszolunk rá! Ha szeretné, hogy visszahívjuk, a webmail-felületen azt is jelezheti!

E-mail: miskolc@h-dent.hu