Kedves látogató. December 22-től január 2-ig zárva vagyunk. Első munkanap 2023. január 3.

Milyen rögzített fogpótlásokat választhat?

Sokak érdeklődnek, hogy kinek milyen rögzített (azaz nem kivehető) fogpótlást érdemes választania. Most megmutatjuk, hogy milyen rögzített fogpótlások vannak és milyen jellemzőkkel bírnak. Írunk az egyes beavatkozások előnyeiről és esetleges hátrányairól is.

Fémkerámia pótlás: korona vagy híd

A fogkorona egy olyan típusú fogpótlás, ami teljesen körbeveszi és beborítja az adott fogat vagy implantátumot. Leggyakrabban akkor van szükség rá, amikor olyannyira nagy kiterjedésű a szuvasodás, hogy az töméssel, vagy inlay/onlay készítésével már nem orvosolható. A fog ezekben az esetekben már annyira gyenge, hogy nagy a veszélye az eredeti fogkorona törésének, ezért fogászati korona felhelyezése válik szükségessé.

Törött, vagy túlságosan kopott rágófelszínű fog esetén szintén indokolt a korona alkalmazása, ugyanakkor esztétikai problémák – például túlságosan elszíneződött fogazat, vagy a metszőfogak közötti túl nagy rés – orvoslására is kiválóan megfelel.

Fogkorona:

fogkorona

Fogászati hidat akkor használunk, ha a páciensnek egy vagy több foga is hiányzik, amelyeket pótolni szükséges. Legegyszerűbb formája a három tagból álló híd, aminek két szélső része a páciens saját fogain (vagy implantátumokon) helyezkedik el, a középső pedig magát a hiányzó fog területét tölti ki.

Sok esetben előfordul, hogy a hiányzó fog(ak) mellett közvetlen szomszédságban ülő fogak is sérültek, ami ez esetben nem feltétlenül jelent problémát, mivel, ha a gyökerük még egészséges, akkor alkalmasak a híd megtartására.

Fogászati híd:

fogászati híd

A korona vagy híd anyaga ezekben az esetekben fémkerámia (fémrész: kobalt-króm és egyéb fémek kis százalékban). A korona vagy híd belső váza fémből készül és erre kívülről építi fel a kerámiát a fogtechnikus, ami megadja a fog természetes színét és formáját.

A fémkerámia pótlások esztétikailag ugyanúgy néznek ki, mint a saját fogak, élethűek 16 féle színárnyalattal, jó a rágóerejük, strapabíróak.

Hátrányuk a cirkon koronákkal szemben, hogy nincs fényáteresztő képességük, emiatt a front régióban (első fogak) nem javasolt, továbbá fémérzekenyeknek nem adhatjuk.

A fémkerámia pótlások előnye a cirkon koronákkal szemben, hogy alacsonyabb az áruk, de ugyanannyira strapabíróak. Az állóképességükre jellemző, hogy inkább az alatta lévő fog a kérdéses, maga a fémkerámia pótlás 20-25 évig bírja.

Cirkonkerámia pótlás: korona vagy híd

fogpótlások anyagai közül kiemelkedő tulajdonságokkal bír a cirkónium, amellyel rendkívül erős, tartós és esztétikus fogpótlás készíthető. A cirkónium ráadásul biokompatibilis, tehát semmilyen allergiás reakciót nem vált ki. További előnye, hogy amíg a fémvázas fogpótlások esetében az íny visszahúzódásával előtűnhet a pótlás szürke szegélye, a cirkónium esetében ilyen nem fordul elő.

Az ínyhez tökéletesen illeszkedő cirkon koronák készítése során a legújabb számítógépes technológiát, a 3D-s CAD/CAM (számítógép segítségével tervezett és elkészített) módszert alkalmazzák, aminek köszönhetően mikrométeres pontosságot érhetünk el. A cirkon korona elkészítésekor a szakemberek lenyomatot vesznek az előkészített fogakról, majd ezt a digitalizált mintát számítógépen grafikusan is megjelenítik. Ez alapján a korona váza, nagysága, és formája elektronikus úton tervezhető meg.

A cirkonkerámia fogpótlások fényáteresztése olyan, mint a normál fognak, így esztétikusabb pótlás készíthető belőle, mint a fémkerámia fogpótlások. Emiatt a front régióban a cirkonkerámia fogpótlásokat használjuk.

Példa cirkónium pótlásra:

Fogbetétek: Inlay – Onlay – Overlay

Amikor a fogszuvasodás nagyobb, mint, hogy egy normál tömés elég lenne, a megoldás a fog állapotától függően lehet inlay, onlay vagy overlay, amelyeket fogbetéteknek nevezünk.

Fogbetétet akkor használunk, ha a fog károsodása kiterjedt, a fog jelentős állományát érinti, illetve fennáll a veszélye, hogy a fogszuvasodás átterjedhet a szomszédos fogakra is. Szokás inlay-jel vagy onlay-jel helyettesíteni a régi, nagy kiterjedésű amalgám töméseket is.

Alkalmanként a fogorvos úgy ítéli meg, hogy a fog rágó funkciója vagy formája nem lesz megfelelő egy normál fogtömés használatára, úgy javasolhatja a betét beragasztását.

A fogbetét ideális megoldás lehet továbbá a letört vagy lekopott fogcsücskök pótlására, fedőtömésként gyökérkezelés esetében, és a harapásmagasság helyreállítása esetén is.

Többféle anyagból is készülhetnek a fogbetétek: kerámia, arany vagy kompozit tömőanyag. A betét a fogorvos által kialakított üregbe cementtel rögzül. Előnye a magasfokú esztétika mellett, hogy a tökéletes illeszkedés által a későbbi szuvasodás elkerülhető és a szomszédos fogakkal kedvező érintkezés alakítható ki.

A fogbetét anyaga és az alatta lévő fog állapota határozza meg a betét tartósságát, általánosságban elmondható, hogy 5-10 év a várható élettartamuk.

Inlay:

inlay_fogtömés

Héjak

Héjakat kisebb változtatásra használunk. A héjak esztétikai céllal készülnek, velük kedvezően tudjuk befolyásolni a fogak formáját és színét.

Több típus különíthető el, készülhetnek kerámiából vagy speciális tömőanyagból is, a különböző technikák értelmében pedig léteznek héjak, amelyek a foganyag elvétele nélkül készíthetők és olyanok is, amelyek a fogzománc minimális előkészítését igénylik.

A személyre szabott, vékony héjat úgy alakítják ki, hogy pontosan illeszkedjen az elszíneződött vagy letört fogra és teljesen úgy nézzen ki, mint a páciens természetes fogai. Nem csak letört fogaknál használjuk ezt a megoldást, hanem kedvezőtlen fogforma, nagymértékű elszíneződés vagy nagy fogrés esetében is, sőt még kisebb esztétikai fogszabályozásra is használhatjuk.

A héj anyaga és az alatta lévő fog állapota határozza meg a héj tartósságát, általánosságban elmondható, hogy 6-8 év a várható élettartamuk.

Példa héjakra:

All-on-4 ™ és az All-on-6 ™

A rögzített fogpótlások legmagasabb szintje az All-on-4 ™ és az All-on-6 ™. Mind a kettő teljes fogsor pótlását jelenti, a fogmű az elsőnél 4, a másodiknál 6 implantátumra van rácsavarozva.

Az All-on-4 ™ eljárás négy implantátumra készített csavaros hídpótlás teljes foghiány esetén. Olyan érzésű és hatású, mintha a saját fogait kapná vissza.

Az All-on-4 ™ négy megfelelő módon elhelyezett implantátumra csavarosan rögzülő fogpótlás. Az implantátumokra speciális fejek kerülnek, amelyekre csavarosan rögzítjük az általában 12 fogból álló fogászati hídpótlást.

Az All-on-4™ megoldás a csontban nagy stabilitást nyújt. A foghiány miatti kellemetlenség elkerülése érdekében a páciens ideiglenes fogsort kap, amelyet csavarokkal rögzítünk az implantátumhoz. Ez az ideiglenes fogsor funkciójában és esztétikailag is nagyon hasonlít a természetes fogakhoz. Stabil, ezért műtét után használhatja már evéshez is. A gyógyulási idő fél év, eddig kell az ideiglenes fogsort használnia. Ennyi idő szükséges az implantátumok teljes csontosodásához, ezt követően kerül beültetésre a végleges porcelán fogakat tartalmazó szintén csavaros végleges fogsor, amely lehet cirkónium vagy fémkerámia is. 

All-on-4 ™:

Az All-on-6 ™ eljárás hat implantátumra készített csavaros hídpótlás teljes foghiány esetén, extra 2 tartó implantátummal növeli a biztonságot az All-on-4 ™-hoz képest, így a stabilitás itt még nagyobb. Teljesen olyan, mintha a saját fogait kapná vissza.

All-on-6 ™:

Hogyan tudok finanszírozni egy beavatkozást?

A tervezésnél figyelünk arra, hogy Önnel egyeztetve úgy határozzuk meg az egyes beavatkozások idejét, hogy azokra anyagilag is fel tudjon készülni.

Rendelőnkben a következő fizetési lehetőségek közül tud választani: készpénz, utalás, hitelkártyák, betéti kártyák.

Amennyiben hitelt szeretne felvenni egy költségesebb beavatkozáshoz, akkor segítünk az adminisztrációban.

Garancia

Kezeléseinket természetesen garanciával végezzük. Az egyes garancia időkről és garanciális feltételekről bővebb tájékoztatást itt olvashat.

Bejelentkezés ingyenes konzultációra

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek