Fogtömés – ahogyan nem halottál még róla

Tudd meg , milyen a megfelelő tömőanyag a számodra és keresd fel budapesti vagy miskolci rendelőink valamelyikét. Helyreállítás , tömés, sérült vagy szuvas fogról legyen szó mi megkeressük a megoldást , hogy megmentsük a fogadat.
fogtomes2

A legnagyobb veszély a száj egészségére a fogszuvasodás. Bár megelőzhető probléma a lakosság legalább több mint felének volt már legalább 1 lyukas foga. Ha az utóbbi kategória közé tartozik akkor valószínűleg tömést használtak a kezelésére. Ez hatékony és hosszú távú megoldást nyújt a fogak megőrzésére . Azonban mindenki számára örökös kérdés, hogy az egészséges fogak érdekében cseréltetni kelle a tömést. Nos, válaszolunk kérdéseire.

Milyen gyakran kell cserélni a tömést?

Remélhetőleg a mai modern tömőanyagok felhasználásával készült töméseket már nem kell olyan gyakran cserélni, mint a régebbi generációs töméseket. A tudomány és a technológia fejlődésével sikerült jobb minőségű, tartósabb anyagokat létrehoznia a gyártóknak, így a mai modern tömőanyagok a tömés elkészülte után már nem, vagy csak igen kis mértékben változtatják térfogatukat.

A régebbi tömőanyagok sajnos zsugorodásra hajlamosak, ezért a tömés és a fog között rés tud keletkezni, ahol a baktériumok be is tudnak jutni a fogba. Ezért régebben a töméseket gyakrabban kellett cserélni, néhány évente. Ma egy jól elkészített, modern, jó minőségű anyag felhasználásával készített tömésre hosszú- hosszú évekig biztosan számíthatunk.

 A tömések régen amalgámból készültek, de ezt az anyagot higanytartalma és rossz esztétikája miatt ma már nem használjuk. Mivel a lakosság széles körének jellemzően a fent nevezett anyagból készültek a tömései van lehetőség a cserére azonban ezeket legtöbbször esztétikai okokból cseréljük.  Az általunk használt tömőanyagok fogszínűek, kopásállóságuk a zománcéhoz hasonló, polírozással teljesen simává alakíthatók.

Kompozit

A kompozit tömések vagyis a  fogszínű tömések kompozit gyantából készülnek. Ezeket a töméseket elsősorban a száj elülső részén lévő látható fogakra használjuk.. Az anyag legfőbb előnye, hogy esztétikus, a természetes fogak árnyalatához szorosan illeszkedik. Bár tartósak, nem nyújtanak olyan hosszú élettartamot, mint az amalgám tömések. 

tomes.png

Üvegionomer

Az üvegionomer tömések sokkal ritkábban fordulnak elő, mint a kompozit tömések vagy az amalgámtömések. Ezek sokkal gyengébbek, és később, jellemzően tejfogakra vagy a maradandó fogak nem harapófelületeire alkalmazzuk őket. Ezek azonban nagyon hasonlítanak a fogak természetes színéhez így  könnyen a  szövődmények kis kockázata nélkül helyezhető be. 

Arany

Az arany tömések kevésbé elterjedtek mint az amalgám vagy a kompozit, de figyelemre méltó előnye van. Mindenekelőtt kiváló szilárdságot nyújtanak és ellenállnak a rágás közbeni nyomásnak. Emellett egy évtizeden túl is eltarthatnak. Hátrányuk, hogy nem fogszínűek ezért elsősorban a hátsó kevésbé látható fogakhoz ajánljuk őket. Jellemzően drágábbak is. 

Porcelán

A porcelán töméseket kevésbé használjuk mivel drágábbak, mint az amalgám- és kompozit társaik és nem nyújtanak olyan tartósságot mint az arany tömések. A porcelán legfőbb előnye, hogy jól illeszkednek a természetes fogakhoz, és viszonylag tartósak az elülső fogak esetében. Sok esetben a porcelán burkolatok 10-15 évig is eltarthatnak. 

Tudd meg , milyen a megfelelő tömőanyag a számodra és keresd fel budapesti vagy miskolci rendelőink valamelyikét. Helyreállítás , tömés, sérült vagy szuvas fogról legyen szó mi megkeressük a megoldást , hogy megmentsük a fogadat.

Hozzászólások: