7 ok amiért nem kell félni a fogorvostól

Közismert tény, hogy az emberek egy jelentős része fél a fogorvostól, függetlenül attól, hogy erre az égvilágon semmi okuk nincs: ők maguk vallják be, hogy soha nem érte őket rossz élmény. Ha Ön is fél, vagy tart a fogorvostól, akkor érdemes elolvasni ezt a cikket, mert mondunk benne több okot, miért nem kell tartani tőlük.
felelem_kezdo_masodik

Közismert tény, hogy az emberek egy jelentős része fél a fogorvostól, függetlenül attól, hogy erre az égvilágon semmi okuk nincs: ők maguk vallják be, hogy soha nem érte őket rossz élmény. Ha Ön is fél, vagy tart a fogorvostól, akkor érdemes elolvasni ezt a cikket, mert mondunk benne több okot, miért nem kell tartani tőlük.

felelem_elso

Mitől fél tulajdonképpen?

Ezt a kérdést nem mi tettük fel, hanem egy kérdőívben volt kifejtős válasz, olyan amire szabadon lehet válaszolni. Érdekes, hogy a kérdésre adott válaszokból azt lehetett kihámozni, hogy az emberek nagy része tisztában van azzal, hogy a mai fogászati eljárások már nem okoznak fájdalmat, és vannak alternatív megoldások is (altatás, vagy kábítás) mégis sokan tartanak az orvostól az idegen szagoktól, és legjobban a fúrógép hangjától. Lehet, hogy Ön sem a fogorvostól tart?

Összegyűjtöttünk 7 okot, miért ne tartson a fogorvostól.

1: A legfontosabb, hogy tudatosítsa magában, a fogorvos segíteni szeretne. Ez persze sokkal könnyebb egy akut fájdalom esetében amikor egyszerűen nincs más választása, máskor nehezebb.

2: Lehet, hogy a halogatás jó ötletnek tűnik, és azt gondolja, hogy még nem kell fogorvoshoz fordulnia, de azzal, hogy elhalasztja a találkozót, valójában hosszú távon még rosszabbá teszi a helyzetet. Sokkal jobb lenne elmenni, és túllenni rajta. Ez egyébként azért is mert minél hamarabb fedezik fel a gondot, annál kisebb a beavatkozás.

3: Sokan félnek a fájdalomtól, pedig a kezelések jelentős része egyáltalán nem fájdalmas, amelyik pedig azzal jár(hat) ott lehetőség van a fájdalomcsillapításra.

felelem_kezdo_masodik

4: A fogorvosok nem szörnyetegek, nem az a céljuk, hogy megkínozzák Önt, és semmi olyat nem tesznek Önnel, amit Ön nem akar.

5: Elképzelhető, hogy Ön tulajdonképpen nem is a fogorvostól fél.  Sok embert aggaszt a fogorvosi zaj. Leginkább a félelmetes fúró hangja. Ez egyébként jogos, viszont az orvosok mindent megtesznek azért, hogy a fúró ne zavarja Önt.

6: Lehet, hogy nem is Ön, hanem az Önben lakó kisgyerek fél a fogorvostól? Ha Ön kisgyermekkorában sokat hallotta azt, hogy a fogorvos szörnyű (mert a szülei azt mondták) vagy volt rossz tapasztalata a fogorvosokkal, akkor nem Ön, hanem az önben lakó kisgyermek fél a fogorvostól. Ha fél, beszéljen fogorvosával, mondja el neki nyíltan a félelmeit, és segíteni fog, különös empátiával fordul majd Ön felé. Szülőként pedig próbálja meg úgy intézni, hogy gyermekei ne lássák félelmeit, különben pont úgy járnak majd, mint Ön.

7: Sokan félnek, mert kiszolgáltatottnak, vagy tehetetlennek érzik magukat a fogorvosnál. Ez teljesen érthető, hiszen, ha egy fogorvosi székben nyitott szájjal ül, és tehetetlenül érzi azt, hogy valaki a szájában matat, a légutak közelében, nagyon kényelmetlenül érezheti magát. Nem mindig tudja, mi történik, és úgy érezheti, hogy elvesztette az irányítást, tehetetlen és kiszolgáltatott. Azonnal elmúlik ez az érzés, ha a fogorvossal beszél, és elmondja neki az aggályait, hiszen a fogorvos fog erre figyelni.

Jöjjön el hozzánk fogászati kezelésre, empatikus fogorvosaink vannak, akik eloszlatják a félelmeit, kétségeit.

Hozzászólások: