Mit jelez a vérző fogíny?

Ha fogmosás közben vérzik az íny az ínybetegséghez ,rossz lehelethez  majd gyulladt, visszahúzódó fogínyhez és végül a fogak elvesztéséhez vezethet. Ha vért látsz  a mosdókagylóban a mindennapos fogmosás során soha ne hagyd azt figyelmen kívül.
verzo-foginy1

Ha fogmosás közben vérzik az íny az ínybetegséghez ,rossz lehelethez  majd gyulladt, visszahúzódó fogínyhez és végül a fogak elvesztéséhez vezethet.
Ha vért látsz  a mosdókagylóban a mindennapos fogmosás során soha ne hagyd azt figyelmen kívül.

verzo-foginy2

Az ínyvérzés okai

Az ínyvérzést általában a lepedék, a baktériumok által létrehozott a fogon megtelepedő színes ragacsos réteg okozza amely folyamatosan halmozódik fel a fogak körül, a fogak felszínén  és közötte. Ha a baktériumokat nem távolítjuk el az irritálhatja az ínyt, ami bőrpírhoz, vérzéshez és gyulladáshoz vezethet.

Az ínyvérzésnek azonban számos egyéb oka is van. Ide tartozik a túlzott vagy a túl kemény fogmosás, egy új fogkefe vagy fogselyem használata valamint néhány gyógyszer.

Terhesség alatt az ínyvérzés komolyabb lehet, aminek oka az, hogy ilyenkor a hormonok hatására még jobban kitágulnak a kapillárisok, jobban áteresztik a folyadékot, így a terhes nők vérzékenyebbek lesznek. Ha ilyenkor a szájhigiénia nem megfelelő, úgynevezett terhességi ínygyulladás alakul ki.

Hogyan állíthatom meg az ínyvérzést ?

Függetlenül attól, hogy szerinted mi lehet az oka az ínyvérzésnek, a legjobb, ha mielőbb felkeresed fogorvosodat. Megkeresi a tünetek kiváltó okait majd tanácsot ad a fogínyvérzés megállításának legjobb módjáról.

Számos egyszerű lépést is érdemes megfontolni, amikor a fogínyvérzésről van szó – olyan változtatásokat a szájápolási rutinban amelyek segíthetnek megállítani a probléma súlyosabbá válását.

verzo-foginy1

A hatékonyság és a megelőzés érdekében ezeket a lépéseket minden nap követni kell, nem csak olyankor amikor már észlelhető a probléma:

  1. Moss fogat naponta kétszer legalább két percig olyan fogkrémmel amely a leghatékonyabb és a legnagyobb biztonságot nyújtja a számodra. Léteznek olyan fogkrémek amelyek megoldást nyújtanak a gyulladt , vérző fogíny problémájára.
  2. Használj kézi vagy elektromos fogkefét kis fejjel és puha kerek sörtékkel, különös figyelmet fordítva az ínyvonal tisztántartására.
  3. Fogselyem vagy fogközi kefe segítségével távolítsd el a lepedéket a nehezen elérhető helyekről, például a fogak közül.
  4. Használj szájvizet az ínybetegségek kezelésére és megelőzésére.
  5. Rendszeresen keresd fel fogorvosodat mert előfordulhat, hogy a vizsgálat során ínyproblémákat észlel mielőtt bármilyen tünet jelentkezik.

    Ha az ínyvérzést tapasztalsz, azonnal fordulj segítségért,  hogy a fogorvos  segítsen kezelni, mielőtt súlyosabbá válna a probléma 

Hozzászólások: