5 meglepő ok a rossz lehelet hátterében

A rossz lehelet nagyon kellemetlen jelenség, mivel diszkomfort érzetet ad a pácienseknek, csökkenti az önbizalmukat és hátráltathatja őket a kommunikációban, ismerkedésben, párkeresésben. Pedig a rossz lehelet nem egy gyógyíthatatlan betegség csak sajnos a szégyenérzet és zavar miatt sokan nem mernek ilyen panasszal orvoshoz fordulni.
szajszag

A rossz lehelet nagyon kellemetlen jelenség, mivel diszkomfort érzetet ad a pácienseknek, csökkenti az önbizalmukat és hátráltathatja őket a kommunikációban, ismerkedésben, párkeresésben. Pedig a rossz lehelet nem egy gyógyíthatatlan betegség csak sajnos a szégyenérzet és zavar miatt sokan nem mernek ilyen panasszal orvoshoz fordulni.

szajszag2

Kellemetlen lehelet valószínűleg mindannyiunknál jelentkezett már hosszabb, rövidebb ideig. Egy betegség, gyógyszer vagy bizonyos ételek fogyasztása is kiválthat ilyen problémát. Azonban ennél komolyabb okok is meghúzódhatnak a kellemetlen lehelet mögött. Cikkünkben összeszedtük az 5 leggyakrabban előforduló okot, ami hosszú távon okoz kellemetlen leheletet, viszont kezelésük egyszerűen, akár otthon is elvégezhető.

 1.Beteg fogak és fogíny

Legtöbb esetben ez a nem megfelelő szájhigiéniára vezethető vissza, így a rendszeres fogmosás akár meg is szüntetheti a rossz leheletet. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy naponta kétszer kell fogat mosni és napi egyszer fogselymet használni.Azok a baktériumok, melyek a fogakat támadják, sajnos a fogínyünkre is komoly veszélyt jelentenek. Ha nem kezeltetjük a gyulladást, akkor kialakulhat a fogágybetegség. A fogágybetegség következtében érzékenyek lesznek a fogak, továbbá rossz leheletet és fogínyvérzést is eredményez.

2.Fogkő

A rossz lehelet egyik gyakori okozója a fogkő. A fogmosás legnagyobb fanatikusai – akik naponta többször is fogat mosnak – ők sem kerülhetik el, hogy a szájüregükben baktériumok legyenek a jelenlétük ugyanis a testműködés természetes velejárója. Nem is indokolt a teljes kiirtásuk, hiszen szükségünk van rájuk az ételek lebontásához.
Azonban ezekből a hasznos szájbaktériumokból a fehérjével és az ételmaradékkal együtt egy vékony lepedékréteg, ún. plakk képződik, ami beborítja a fogakat. A plakk azért jelent problémát, mert a fogak felszínéhez tapadt baktériumok az ételek lebontása közben savat termelnek, ami megbontja a fogzománcot, és különböző fogbetegségek forrása lehet. Mivel a szájbaktériumok mérgeket és kellemetlen szagokat bocsájtanak ki, a kellemetlen lehelet kialakulásáért is felelősek.

Szabadulj meg a fogkőtől még ma!

3.Szüntesd meg a szájszárazságot!
Ha úgy érzed, hogy könnyen kiszárad a szád, ügyelj rá, hogy sok vizet igyál napközben. A legjobb választás a sima csapvíz, mivel a víz indítja be leghatékonyabban a nyáltermelést és gátolja meg a szájszárazságot. A nyál képes semlegesíteni a fogakat károsító savakat a szájban, és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek a fogak képzésében.

4. Emésztőrendszeri betegségek, anyagcsere zavarok,

Az emésztőrendszeri betegségek közül a gyomorégést, gyulladást okozó baktériumok és gombák szintén okozhatnak kellemetlen leheletet. Ha hirtelen megváltoznak a táplálkozási szokásaink, vagy böjtöt tartunk, akkor gyakori, hogy a nyáltermelés is csökken vagy megnő, aminek következtében a lehelet is megváltozhat. 

Ide kapcsolódik, hogy a cukorbetegség tünete is lehet a kellemetlen lehelet. A cukorbetegek szervezete nem tudja lebontani a zsírokat, így azok acetonná alakulnak, aminek nagyon erős, jellegzetes acetonos lehelet szaga van. 

szajszag

5.Rossz szokások

A nyál szerepe kiemelten fontos, ugyanis nem csak az emésztést segíti, hanem többek között antibakteriális hatású is. A helytelen táplálékbevitel, a dohányzás és az alkoholfogyasztás valamint a stresszes életmód csak néhány azok közül a rossz szokások közül, amelyek csökkenthetik a nyáltermelődést, aminek szintén a rossz szájszag az egyik következménye. A megfelelő folyadékbevitellel már önmagában sokat segíthetünk, a legfontosabb azonban a káros szokások kiküszöbölése lenne.

A szájüregi szűrés felfedi az esetleges problémákat, a fogbetegségek előtti állapotokat. Kérjen időpontot még ma!

Hozzászólások: