A fogkő káros hatásai: mitől kell tartanunk és hogyan védjük meg fogainkat?

Fontos az évente legalább kétszeri fogorvosi vizsgálat, melynek során fogorvosaink eltávolítják a már meglévő fogkövet ezzel is megelőzve a súlyosabb fogászati problémákat. Kérjen időpontot még ma a H-Dent fogászati rendelőbe és őrizze meg egészséges mosolyát!
fogko_kezdo

Az egészséges mosoly alapja a kiváló szájhigiénia így a fogkő az egyik legmakacsabb ellenség, amivel a szájhigiénia során szembe kell néznünk. Ma arról szeretnénk beszélni, hogy miért veszélyes a fogkő, hogyan alakul ki, és milyen hatásai vannak a száj egészségére nézve.

A fogkő egy durva és porózus anyag, amely akkor képződik a fogakon, ha a lepedéket nem távolítják el elég gyorsan. 

De mi is a lepedék?

 A lepedék egy ragacsos filmréteg, amely akkor képződik, amikor a szájban lévő baktériumok összekeverednek az ételben található fehérjékkel. Ha a lepedéket nem távolítjuk el időben, megkeményedik, és fogkövet képez, amely idővel súlyos problémákat okozhat.

Miért káros a fogkő?

Fogszuvasodás: A fogkő megnehezíti a hatékony fogmosást és a fogselyem használatát. Ezáltal a baktériumok képesek tovább szaporodni, így nagyobb eséllyel alakul ki fogszuvasodás.

Ínybetegségek: A fogkő gyulladást okozhat az ínyben, ami ínybetegségekhez, így például ínygyulladáshoz vagy fogágybetegséghez vezethet.A fogkőben található baktériumok számos kellemetlen szagú gáz kibocsátásáért felelősek, ami rossz lehelethez vezet.

A fogak elvesztése: A súlyos fogágybetegség a fogak elvesztését eredményezheti, hiszen a fogkő károsíthatja a fogakat tartó szöveteket és csontokat.

Hogyan védekezünk a fogkő ellen?

A H-Dent rendelőiben minden esetben arra törekszünk, hogy pácienseinknek a legjobb szájhigiéniai tanácsokat adjuk annak érdekében elkerüljék a fogkő kialakulását.

Rendszeres fogmosás: Mindennap legalább kétszer, két percig mossunk fogat, olyan fogkefével, amelynek puha sörtéi vannak, ezáltal kíméletesebbek a zománchoz és az ínyhez.

Napi fogselymezés: A fogselyem használata nélkülözhetetlen, hiszen a fogkefe nem képes elérni a fogak közötti területeket, ahol a lepedék könnyen felhalmozódhat.

fogko_2

Fluoridos fogkrém használata: A fluorid segít helyreállítani a fogzománc károsodását, és védelmet nyújt a savak ellen.

Megfelelő étrend: A száraz száj nagyobb eséllyel vezet fogszuvasodáshoz, így fontos, hogy fogyasszunk olyan ételeket, mint a gyümölcsök és zöldségek, amelyek növelik a nyál termelést.

Kerüljük a cukros ételeket: A cukros ételek hozzájárulnak a baktériumok szaporodásához és a fogzománc romlásához, így korlátozni kell a fogyasztásukat.

Végül, de nem utolsósorban, fontos az évente legalább kétszeri fogorvosi vizsgálat, melynek során fogorvosaink eltávolítják a már meglévő fogkövet ezzel is megelőzve a súlyosabb fogászati problémákat.

Kérjen időpontot még ma a H-Dent fogászati rendelőbe és őrizze meg egészséges mosolyát!

Hozzászólások: