A gyökérkezelés fontossága

A gyökérkezelt fogakat ugyanúgy kell ápolni mint bármely más fogat. Ne feledd hogy naponta legalább kétszer moss fogat  lehetőleg fluoridos fogkrémmel és csökkentsd a cukros nassolnivalók mennyiségét.
gyokerkezeles fontossaga_1

A gyökérkezelés egy olyan eljárás, amelytől sokan tartanak, azonban gyakran szükséges a rossz állapotban lévő fogak helyreállításához. Szerencsére a modern fogászat lehetővé teszi a gyökérkezelés beavatkozásának innovatív módszereit. E fejlesztések eredményeképpen zökkenőmentes eljárások vannak  amelyeknek lecsökkentették a gyógyulási időt.

gyokerkezeles fontossaga_2

Fogak megmentése gyökérkezeléssel

A pulpakamra a fog legbelső rétege, amely a fog idegeit, ereit és kötőszöveteit tartja. Ezt a részt kívülről körbeveszi a dentin így az el van zárva a fog többi részétől. Ennek köszönhetően  a szájban lévő irritáló anyagok nem károsítják a fog belső részét. 

Azonban egy súlyos sérülés vagy a folyamatos irritáció olyan kárt okozhat a fog felszínén amitől az fertőzés veszélynek van kitéve. Emiatt könnyen létrejöhetnek olyan gócpontok amelyek súlyos károkat is okozhatnak a szájüregben illetve hosszú távon fogvesztéshez vezethetnek. A gyökércsatorna kezelése gyakran javasolt eljárás ezekben az esetekben.A kezelés során a pulpán  eltávolítjuk a lágy szöveteket így megszabadulunk a problémát kiváltó baktériumoktól.

A gyökérkezelés folyamata

A kezelés egy érzéstelenítéssel kezdődik. Első lépésként eltávolítjuk a szuvas részeket és ideiglenes fogfelépítést készítünk. Kézi, illetve gépi eszközökkel eltávolítjuk a fertőzött szövetet, és különböző fertőtlenítő szerek segítésével megtisztítjuk a gyökércsatornát. 

Ahhoz, hogy teljesen baktériummentes környezetet tudjunk elérni, több beavatkozás szükséges. Két kezelés között a csatornákba gyógyszert rakunk és a fogat ideiglenesen lezárjuk. Amikor már tünetmentes a fog, akkor készítjük el a végleges gyökértömést. Első körben ideiglenes tömés kerül a fogba, ami körülbelül 3 hónapig marad bent.
3 hónap után kontroll-röntgenfelvétel készül, így ellenőrizni tudjuk a gyógyulást. Amennyiben a röntgenen minden rendben van, akkor lehet elkészíteni a végleges fogpótlást. Javasolt a gyökérkezelt fogakról évente kontrollfelvételt készíteni.

gyokerkezeles utan _ 21

Kezelés után

A betegek gyökérkezelést követően néhány napig érzékenységet érezhetnek a beavatkozási területen. A gyökércsatorna által okozott kellemetlenségek általában néhány napon belül elmúlnak.
A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók elegendőek a fájdalom enyhítésére. Kezelés után,ha több mint egy napig fennálló súlyos fájdalmat észlel keresse fel kezelőorvosát.

A gyökérkezelt fogakat ugyanúgy kell ápolni mint bármely más fogat. Ne feledd hogy naponta legalább kétszer moss fogat  lehetőleg fluoridos fogkrémmel és csökkentsd a cukros nassolnivalók mennyiségét.

A gyökérkezelés rutinszerű fogászati eljárás amelyet a H-Dentnél bármikor elvégzünk.  Keress minket bizalommal!

Hozzászólások: