A rémes fogkő

A fogkő – ami a felnőtt emberek nagy részénél jelentkezik az élete során - számtalan egészségügyi kockázattal jár (vannak esetek amikor még szívbetegséget is okozhat) és csúnya is. Érdemes tehát (akár rendszeresen) eltávolíttatani. De mi a fogkő pontosan? Hogyan alakul ki, és miért? Mit tehetünk ellene, hogyan távolítsuk el? Ebből a cikkből mindent megtud!
rémes-fogkő

A fogkő – ami a felnőtt emberek nagy részénél jelentkezik az élete során – számtalan egészségügyi kockázattal jár (vannak esetek amikor még szívbetegséget is okozhat) és csúnya is. Érdemes tehát (akár rendszeresen) eltávolíttatani. De mi a fogkő pontosan? Hogyan alakul ki, és miért? Mit tehetünk ellene, hogyan távolítsuk el? Ebből a cikkből mindent megtud!

rémes-fogkő

Hogy alakul ki, és miért hívják fogkőnek?

A fogainkon – a leggondosabb ápolás ellenére is – van foglepedék. Foglepedék minden, amit nem távolítunk el: a nyálunk, bármilyen élelmiszer és ital baktérium lerakódásokat hoz létre a fogon, illetve a fogíny, és a fog találkozásánál. Ezt a (biofilmrétegnek hívott) réteget fogmosással, és megfelelő szájhigiéniával tudjuk eltávolítani. De sajnos nem mindet. Kialakul a foglepedék, ami a fogkő előszobája: a fogkő tulajdonképpen elásványosodott foglepedék, tulajdonképpen valóban kő.

Ez, hogy kő, a későbbeikben még nagyon fontos lesz. De előbb beszéljük meg a fogkövek fajtáit.

A fogkő típusok

Szerencsére mindössze kétféle fogkő tudja megnehezíteni az életünket, a fogkő típusokat pedig elhelyezkedésük alapján tudjuk megkülönböztetni. Az ínyen kívüli fogkő az alsó fogainkon és az őrlőfogainkon lesz. A jó a rosszban az, hogy ezek a fogkövek könnyen eltávolíthatóak mert kevésbé tapadnak a foghoz, mint az íny alatt elhelyezkedő fogkövek, ami a fogínytasakban lakul ki. Sokkal erősebben tapad és jóval nehezebb eltávolítani, emellett erős a színe is majdnem fekete.

remes-fogko2

A fogkő eltávolítása házilag

Évek, évtizedek óta szélmalomharc megértettetni az emberekkel, hogy az otthoni varázslatok, fogkőeltávolítási módszerek, trükkök nem vezetnek eredményre. Tudjuk, hogy léteznek varázsporok (amiket a fogkefére szórva állítólag feloldják a követ), különleges marketingfogkefék – melyek állítólag kifejezetten erre valók – és rengeteg fogkő eltávolító készüléket is kipróbálhat, de gyakran okozhatunk vele magunknak sérülést.

Egyetlen – otthoni – fogkő eltávolítási lehetőség van, ez pedig a megelőzés, a tökéletes szájhigiénia: de ez sem teljesen egyértelmű megoldás.

De akkor mit kell tenni, ha kialakult a fogkő?

A fogkő eltávolítása

Ha rendszeresen jár fogorvoshoz akkor az évenkénti megelőző találkozások alkalmával kiderül, ha van fogköve (vagy ha elkezdődött a fogkő megjelenése) és a fogorvosa eltávolítja. Ám nem mindenki jár rendszeres szűrésre, ezért, ha azt tapasztalja, hogy van fogköve (vagy rendellenes elszíneződéseket vesz észre a fogain) jöjjön el hozzánk és – fájdalommentesen – eltávolítjuk a fogkövét.

Kattintson, megszabadítjuk a fogkőtől!

Hozzászólások: