Kedves látogató. December 22-től január 2-ig zárva vagyunk. Első munkanap 2023. január 3.

blog1

A picik esetében az a legfontosabb, hogy az első fogorvosi élmény kellemes legyen. Ha az első tejfogak megjelenésétől rendszeresen találkoznak a fogorvosi rendelő kedves személyzetével, az segíti a bizalom kialakulását, így a gyermek vidáman és bátran huppan be a fogorvosi székbe.

Ez jó alkalom arra, hogy a fogorvos ellássa a szülőt a gyermekek szájápolásával kapcsolatos tanácsokkal. A rendszeres ellenőrzések segítségével pedig kezelés helyett a megelőzés kerülhet előtérbe, így a fogak épek és egészségesek maradhatnak.

Szájápolás gyermekkorban

A gyermek szájüregének épségéért a szülő felel. A szájápolást egészen pici kortól kell megkezdeni a szülőnek. Már az első fogak megjelenése előtt egy nedvesített gézlappal kell tisztogatni a picik ínyét. Ha masszírozzuk a kicsik ínyét, vagy hűvös rágókát adunk nekik, az a fogzás idején segíti őket a kellemetlenség elviselésében.

Körülbelül fél éves korban bújnak elő az első fogacskák, ezeket óvatosan egy bébi fogkefe segítségével kell megtisztítani. Ahogy a gyermek cseperedik, életkorának megfelelő fogkefét és fogkrémet választva, azokkal egyre inkább ,,önállóan” végzik a fogmosást. A megfelelő gyermek fogkefe feje pici, sörtéi puhák, a markolat illeszkedik az apró tenyérbe.

A gyermek fogkrémek kellemes ízük mellett alacsony koncentrációban tartalmaznak fluoridot, amit 2 éves korig legfeljebb filmszerűen vékony rétegben adagoljunk a fogkefére, 2-6 éves korig kis borsószemnyi, 6 éves kor felett egyharmad-, fél fogkefényi fogkrém az ideális mennyiség.

A Fogmosást apró súroló mozdulatokkal végezzük, végül alaposan ki kell öblíteni a szájat. Nagyon fontos, hogy minden fogmosás után ellenőrizze az eredményt a szülő és szükség esetén ő mossa meg újra a gyermek fogát. A kicsiket motiválhatjuk a fogmosás játékossá tételével és a közös fogmosás jelenti a jó példát számukra. Esti fogmosás után már csak vizet igyon a gyermek.

Ez jó alkalom arra is, hogy kérdezzünk a szakembertől, tanácsokat kapjunk az egyéni szájhigiénével kapcsolatban és ha megfelelően ápoltuk a fogainkat a legutóbbi fogorvosi látogatás óta, akkor dicsérettel is gazdagodhatunk. 🙂

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek