Fogászati ​​kezelés várandósság alatt

Fontos, hogy a terhesség alatt rendszeresen látogassa meg fogorvosát, hogy nyomon tudja követni a változásokat és segítsen megőrizni  szája és fogai egészségét.
terheseg-alatt-kezdo

A terhesség izgalmas időszak amely a változások és új kihívások ideje is egyaránt. Ez az állapot számos változást okozhat a szájüreg egészségében ezért a terhesség alatti fogászati ​​kezelés elengedhetetlen. Mivel a rossz szájhigiénia számos problémát okozhat mint a koraszülést, az alacsony születési súlyt és a terhességi szövődményeket ezért fontos, hogy rendszeresen látogassa meg fogorvosát és ápolja megfelelően fogait.

A terhesség a hormonszint növekedését okozhatja a szervezetben, ami a lepedék mennyiségének növekedéséhez vezethet. A lepedék egy olyan baktérium réteg amely a fogakon képződik és ha nem távolítjuk el, akkor fogkővé keményedhet, ami fogszuvasodáshoz és fogínybetegséghez vezethet. Ezért fontos, hogy naponta kétszer mosson fogat fluoridos fogkrémmel és naponta használjon fogselymet.

Vérzékenység

A terhesség az íny érzékenyebbé válását és vérzékenységét is okozhatja. Ennek oka a megnövekedett hormonszint a szervezetben ami az ínyszövetek megduzzadását okozhatja, ezért fontos, hogy óvatosan mosson fogat. Amennyiben nagyfokú vérzést tapasztal keresse fel kezelőorvosát.

Milyen fogászati ​​beavatkozásokat kell kerülni terhesség alatt?

A terhesség számos fizikai és érzelmi változás időszaka. Az új életre való várakozás izgalma mellett sok nő reggeli rosszullétet, fáradtságot és hangulatingadozásokat tapasztal. Ezek a tünetek megnehezíthetik a jó szájhigiénia fenntartását vagy a rendszeres fogorvosi látogatást. A terhes nők számára azonban fontos, hogy vigyázzanak fogaikra és ínyükre, mivel a rossz szájhigiénia összefüggésbe hozható a koraszüléssel, az alacsony születési súllyal és egyéb szövődményekkel.

terhesseg-alatt-2

Vannak bizonyos fogászati ​​eljárások, amelyeket kerülni kell a terhesség alatt, mert károsak lehetnek a babára. Ezen eljárások közé tartozik a fogfehérítés és a különböző esztétikai eljárások. 

Melyik trimeszterben a legbiztonságosabb a fogászati ​​kezelés?

Általában biztonságosak a fogászati ​​kezelések a terhesség alatt bár a második trimeszter a legideálisabb időszak. A baba már elég nagy, de még nem zavaró az anya számára. Ugyanis minél nagyobb a baba a beavatkozáskor annál kényelmetlenebb a hanyattfekvés hosszú ideig.

Javasoljuk, hogy  mindenképpen tájékoztassa fogorvosát állapotáról, hogy megtehesse a megfelelő óvintézkedéseket. A konzultáció során ne feldje elmondani ha olyan szövődményei vannak, amelyek különleges ellátást igényelhetnek.

Fontos, hogy a terhesség alatt rendszeresen látogassa meg fogorvosát, hogy nyomon tudja követni a változásokat és segítsen megőrizni  szája és fogai egészségét.

Hozzászólások: