Fognyűvő ételek, amiket érdemes elkerülni

Vannak olyan ételek, amelyek sokkal gyorsabban teszik tönkre a fogunkat mint gondolnánk, és ha rendszeresen fogyasztjuk őket, akkor szinte biztos, hogy nemsokára ott ülünk a fogorvosi székben. Összegyűjtöttük mely ételeket érdemes elkerülni ahhoz, hogy a lehető legtovább szépek, és egészségesek maradjanak a fogaink. (Lesz benne hatalmas meglepetés is)
fognyűvő_kezdo_2

Vannak olyan ételek, amelyek sokkal gyorsabban teszik tönkre a fogunkat mint gondolnánk, és ha rendszeresen fogyasztjuk őket, akkor szinte biztos, hogy nemsokára ott ülünk a fogorvosi székben. Összegyűjtöttük mely ételeket érdemes elkerülni ahhoz, hogy a lehető legtovább szépek, és egészségesek maradjanak a fogaink. (Lesz benne hatalmas meglepetés is)

fognyűvő_1

Mindennek az oka a lepedék

Az vagy amit megeszel – tartja a mondás – és ez helytálló. Bármit is eszünk, az étel maradéka egy vékony filmszerű réteget hoz létre a fogunkon, lepedéket. Ezt a lepedéket aztán fogmosással tudjuk eltávolítani, de addig is – attól függően, hogy mit ettünk – ronthatja a fogunkat.

De mik azok az ételek, amelyek igazi fognyűvőnek számítanak? Mik azok, amiket szinte még akkor sem ajánlunk, hogyha a fogyasztásuk után azonnal megmossa a fogát? Összegyűjtöttük.

6: A gumicukrok

Ha eltekintünk attól, hogy miből, és hogyan készülnek a gumicukrok (írja be a youtube keresőjébe, hogy „Így készül a gumicukor”, és garantáljuk, hogy nem eszik többet) még akkor sem nehéz belátni azt, hogy a ragadós, rágós, mindenhova belemenő cukorka (amelyik rengeteg savat és vegyszert tartalmaz) igazi fognyűvő. Mi azt javasoljuk, hogy ha édességre vágyik akkor inkább egyen csokoládét. Persze mértékkel.

5: A kenyér

Máris egy hatalmas meglepetés a listán: a kenyér. Amikor a kenyeret megrágjuk akkor a nyálunk – többek között – cukorra, keményítőre, és sok egyéb alkotóelemre bontja a kenyeret. A nyúlós, pépszerű kenyér aztán a fogunk legapróbb réseibe is beférkőzik és fognyűvővé válik. A jó hír az, hogy ez inkább a fehér kenyérre igaz: a rostosabb kenyerekkel, a teljes kiőrlésű kenyerekkel kevesebb a gond.

 4: A sportitalok

A legtöbb sportitalban sok a cukor (még akkor is, ha valahány százalékkal csökkentett a cukortartalma) savasak, és rátapadva a fogunkra azonnal egy kemény réteget hoznak létre, amit mindenképp érdemes lemosni. De sokkal jobb megelőzni például azzal, ha vizet iszik sportolás közben, és – ha mindenképpen fontosnak tartja – energiaszeletet fogyaszt.

3: A citrom

Még egy meglepetés. Ki gondolná a C-vitaminnal teli citromról azt, hogy igazi fogrontó, pedig az. Biztosan hallott már a citromsavról, ami akár arra is jó, hogy különböző háztartási gépeket vízkőtelenítsünk vele. Az élelmiszeriparban pedig E330-ként jelölik. És ez tapad a fogára.

fognyűvő_kezdo_2

2: Az üdítők

Vitathatatlan tény, hogy a nagy mennyiségű szénsavas üdítőital fogyasztása káros lehet a fogakra. Ha ön rendszeresen iszik szénsavas üdítőt, az nem csak ezért rossz mert egyébként nem oltja a szomjat, hanem azért is mert olyan a fogainak mintha savval öntené le. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy elkerülhetetlen, ezért nem tiltjuk, csak arra figyelmeztetjük, hogy módjával fogyassza. (És még egy tanács: soha nem mosson azonnal fogat utána. Mindig várjon pár percet, akár egy órát is, ne lépjen kölcsönhatásba az üdítő, és a fogkrém)

1: A szárított, kandírozott gyümölcsök.

Eddig – valószínűleg – azt feltételezte, hogy a szárított/kandírozott gyümölcsök egészséges snackek. Ez egyébként igaz is, ám van néhány olyan szárított gyümölcs – a sárgabarack, az aszalt szilva, a füge vagy ilyen például a mazsola, hogy csak néhányat említsünk – amelyik különösen ragadós. Elakadnak és belekapaszkodnak a fogakba és a fogak közti hasadékokba, sok cukrot hagyva hátra. Nem mondjuk, hogy ne egyen, de nagyon alaposan mosson fogat utána.

Ha mégis gondja van a fogával akkor keressen minket, biztos, hogy tudunk rá egy fájdalommentes, megnyugtató megoldást.

Hozzászólások: