Így harcolj a fogkő ellen

Mind a fogkő, mind a lepedék fokozhatja az ínygyulladás, a szuvasodás és más szájüregi szövődmények kockázatát. Ha tudjuk, hogyan lehet különbséget tenni a fogkő és a lepedék között, akkor könnyebben felismerhetjük a súlyos fogászati problémák figyelmeztető jeleit.
root-canal-kezdo

Észrevetted, hogy fogaid lassan barnulnak vagy sárgulnak a napi fogmosás ellenére? Ha igen, akkor ez a bejegyzés neked szól. Most megtudhatod, hogy mi okozhatja az elszíneződést és hogyan előzheted meg.

Most elmondjuk, hogy mi az a fogkő és a lepedék a fogakon, mit tehetsz a felhalmozódásuk megelőzése ellen, és miért a leginnovatívabb, legbiztonságosabb megoldás, ha  fogorvos távolítja el a problémát. 

fogko-kezdo.png

Mindenki tapasztalt már valamilyen mértékben lepedéket a fogain. Ha valaha is érezted már a fogaidat ragadósnak vagy érdesnek amikor a nyelved végigvezetted rajtuk, akkor az valószínűleg a lepedék volt. A lepedék akkor keletkezik, amikor a szájban lévő baktériumok összekeverednek a nyállal.

Mi az a lepedék?

A foglepedék egy ragadós, puha filmréteg a fogak felszínén, amelyben a baktériumok szaporodnak. Amikor eszel, a szájban lévő baktériumok az ételekből nyert szénhidrátokat savakká bontják, és a nyállal, valamint a maradék ételmaradékokkal keveredve plakkot hoznak létre.Ez a fogakon az ínyvonal felett és alatt is felhalmozódik.

A rendszeres fogselyem és fogmosás megszüntetheti a lepedéket. Abban az esetben ha nem szabadulsz meg a lepedéktől, az megkeményedhet, és fogkövet képezhet. A fogkő negatívan befolyásolhatja a fogak egészségét, ezért fontos az eltávolításuk. 

Hogyan lehet eltávolítani a lepedéket a fogakról?

A fogíny és a fogak megfelelő ápolása a kulcs a lepedékképződésének megelőzéséhez.

Napi fogmosás: A napi legalább kétszeri fogmosás megakadályozhatja a lepedék kialakulását. Javasoljuk, hogy naponta legalább kétszer moss fogat fluoridos fogkrémmel.

Fogselyem  napi használata: Használj naponta fogselymet, hogy ne maradjanak a fogrések között láthatatlan részecskék. Számos tanulmány kimutatta, hogy a fogselyem fogmosás előtti használata hetékony a lepedék ellen.

Étkezz egészségesen: Kerüld a cukros italokat és rágcsálnivalókat, mert ezek lehetővé teszik a lepedék kialakulását és felgyorsítják a baktériumok szaporodását a szájban. 

Használj szájvizet: Öblítsd ki a szádat fertőtlenítő hatású szájvízzel, hogy távol tartsd a baktériumokat.

Fogkő vs. plakk- van különbség? 

Mind a fogkő, mind a lepedék fokozhatja az ínygyulladás, a szuvasodás és más szájüregi szövődmények kockázatát. Ha tudjuk, hogyan lehet különbséget tenni a fogkő és a lepedék között, akkor könnyebben felismerhetjük a súlyos fogászati problémák figyelmeztető jeleit.

A lepedék egy ragacsos, puha filmréteg, amely a nap folyamán felhalmozódik az íny alatt vagy a fogakon. Ezért létfontosságú a megfelelő foghigiénia fenntartása, hogy elkerüld a fogszuvasodást, és megóvd mosolyodat a lepedékkel járó baktériumoktól.

Ezzel szemben a  fogkő az, ami a fogakon képződik, ha a lepedéket nem távolítjuk el. Ha a lepedék túl sokáig marad meg a fogakon, megkeményedik, és fogkövet képez, amit sokkal nehezebb eltávolítani. 

Foglalj időpontot fogászati ​​ellenőrzésre vagy hívj minket az alábbi telefonszámokon : +36 46 505 144 vagy +36 30-535 1241

Hozzászólások: