Mi az a gyökércsúcs rezekció?

Talán a latin neve miatt hangzik félelmetesnek ez a beavatkozás - amit akkor kell elvégezni, ha egy már gyökérkezelt foggal ismét problémáink vannak, begyullad, fájdalmas - de nem kell félni tőle. A gyökércsúcs rezekció egy apró szájsebészeti beavatkozás, melyet érzéstelenítve végzünk, azért, hogy megmentsük a fogat.
Mi-az-a-gyökércsúcs-rezekció_-kezdo_masodik

Talán a latin neve miatt hangzik félelmetesnek ez a beavatkozás – amit akkor kell elvégezni, ha egy már gyökérkezelt foggal ismét problémáink vannak, begyullad, fájdalmas – de nem kell félni tőle. A gyökércsúcs rezekció egy apró szájsebészeti beavatkozás, melyet érzéstelenítve végzünk, azért, hogy megmentsük a fogat.

Mi-az-a-gyökércsúcs-rezekció_elso

A gyökércsúcs rezekció célja

A gyökércsúcs rezekció (a foggyökér csonkolása) egy kisebb szájsebészeti műtét. Több célja közül a legfontosabb az, hogy a gyulladást (és később a gyulladásból keletkező egyéb lehetséges problémákat) elmulassza, emellett megszüntesse a fogfájást és végső soron a fog megmentése is lehet a célunk. Legtöbbször azoknál a fogaknál szükséges, melyek gyökere már kezelt, de a beavatkozás sikertelen lett. A sikertelenségnek több oka lehet: előfordulhat, hogy a gyökértömés anatómiai rendellenességek miatt nem volt sikeres (a foggyökér beszűkült, elágazik, esetleg annyira girbe-görbe, hogy megoldhatatlan) de lehet rengeteg más oka is. A gyökércsúcs rezekció lényege ennek az áldatlan állapotnak a megszüntetése, illetve a fog megmentése.

A gyökércsúcs rezekció kivitelezése

A beavatkozás előtt szükség lesz egy röntgenfelvételre, mert azon minden látszik. Fontos, hogy a gyökértömés nem lehet 6 hónapnál idősebb. Ha mégis az akkor mielőtt a gyökércsúcs rezekciót elvégezzük, a gyökértömést cserélni szükséges. Van egy kizáró ok: a műtétet kizárólag akkor tudjuk elvégezni, ha a rész, amit ki kell vágni legalább 1/3-a a többinek.

Mi-az-a-gyökércsúcs-rezekció_-kezdo_masodik

Így mentjük meg a fogát

Magát a beavatkozást ön nem érzi, érzéstelenítés közben, fájdalommentesen zajlik. Az orvos kimetszi a felesleges részt, ha szükséges csontpótló anyaggal pótolja a keletkezett üreget, és megközelítőleg egy hét múlva kell ismét eljönnie hozzánk varratszedésre. Ha a beavatkozás sikerült akkor megmentettük a fogát ami maximum fél éven belül tünetmentes.

Fontos azzal tisztába lennie, hogy a gyökércsúcs rezekció sikeressége 60-70%. Ettől függetlenül van, amikor az egyetlen út arra, hogy megmentsük a fogát attól, hogy el kelljen távolítani, és implantátumot kelljen behelyezni.

Ha fáj/érzékeny a gyökérkezelt foga, mindenképpen mihamarabb keressen fel minket, hogy megmenthessük a fogát!

Hozzászólások: