Mi lehet a probléma?

Élete során valószínűleg mindenki érzett már bizonyos mértékű fogfájást. Eleinte enyhébb nyilaló, lüktető vagy hasító, tompa vagy éles fájdalom jelentkezik az állkapocsban vagy valamelyik fogban. Ajánlott már a fájdalom első jelentkezésekor fogorvoshoz fordulni.
problema2

Élete során valószínűleg mindenki érzett már bizonyos mértékű fogfájást. Eleinte enyhébb nyilaló, lüktető vagy hasító, tompa vagy éles fájdalom jelentkezik az állkapocsban vagy valamelyik fogban. Ajánlott már a fájdalom első jelentkezésekor fogorvoshoz fordulni.

problema

A fogfájás okai

fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, illetve a fogíny és a foggyökér táján keletkező gyulladás. Fogszuvasodás akkor alakul ki, amikor a fogak ásványianyag-tartalma kioldódik, a fogzománc elvékonyodik és meglyukad. A szuvas fogak a fogzománc sérülése miatt érzékenyek. Mivel a fog, a bőrrel ellentétben, nem regenerálódik, ezért ha fogaink érzékenyek, fájnak vagy látható sérülés van rajtuk, forduljunk fogorvoshoz! Emellett ha fájdalmunk nagyon erős, és megakadályozza mindennapi tevékenységünket, használjunk fájdalomcsillapítót is. A fogorvos felkeresését azonban semmiképp se felejtsük el, a fog problémáit jobb időben megtalálni és megoldani.

Mire utalhat?

Éles fájdalom – az éles fájdalom (főként hideg vagy forró étel és ital hatásra) általában fogszuvasodást jelez, és rutin fogászati módszerekkel könnyen kezelhető.

 Tompa fájdalom – a fájdalom a fog belsejében elhelyezkedő ideg gyulladására, illetve károsodására utalhat, így hiába kevésbé kellemetlen, mint az éles fájdalom, gyors fogászati felülvizsgálatot igényel.

 Lüktető fájdalom – a lüktető fájdalom a legelviselhetetlenebb fájdalomtípus, amely hátterében valamilyen gyulladás vagy tályog állhat. Ilyenkor azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

De mi lehet a probléma?

A legfontosabb azt tisztázni, hogy pontos diagnózist csak a fogorvos tud felállítani. Tehát ne bújjuk az internetenet, ne tippelgessünk otthon, hogy vajon mitől fájhat a fogunk, hanem menjünk el fogorvoshoz. Ugyanakkor a fogfájás típusa fontos információ a fogorovos számára, ezért minden esetben mondjuk el neki, pontosan hol, milyen típusú és milyen intenzitású fájdalmat érzünk!

problema2

Menjünk el időben fogorvoshoz!

Minél korábbi stádiumban veszi észre a fogorvos a problémát, annál könnyebben tudja kezelni. Sokkal könnyebb, gyorsabb, olcsóbb és kevesebb fájdalommal jár egy apró lyukat betömni a fogzománcon, mint kezelni a gyulladt foggyökeret. Hasonlóképpen egyszerűbb orvosolni egy kezdődő fogínygyulladást, mint egy előrehaladott állapotban lévő tályogos fogágybetegséget. Éppen ezért ne halogassuk a fogorvos felkeresését amikor fáj a fogunk és ha tehetjük, menjünk el évente kontrollvizsgálatra.

Fontos a megelőzés

A fogfájás megelőzésében a legfontosabb a megfelelő szájhigiénia. Mossunk naponta legalább kétszer fogat, használjunk fogselymet és sajátítsuk el a megfelelő fogmosási technikát. A fogaink meghálálják a törődést.

Hozzászólások: