Minden, amit tudni akart a fogkoronáról

A korona tulajdonképpen nem más mint a sérült, a nem esztétikus, rossz állapotban levő fog sapkája, védelme annak a fognak a teteje. Azért tesszük rá a fogra, hogy megőrizzük a szépségét és a fogat magát. Ebben a cikkben mindent megírunk a fogkoronáról.

A korona tulajdonképpen nem más mint a sérült, a nem esztétikus, rossz állapotban levő fog sapkája, védelme annak a fognak a teteje. Azért tesszük rá a fogra, hogy megőrizzük a szépségét és a fogat magát. Ebben a cikkben mindent megírunk a fogkoronáról.

korona_2

A korona: mintha ott sem lenne

Ma már nem úgy kell elképzelni a fogkoronát, mint az orosz filmekben (ahol csillogó aranyfoggal hódítanak) vagy a régi kalózos filmeposzokban, ahol pedig az alumínium vagy ón csillan meg a színész fogain: a mai modern, fogkorona olyan, mintha a saját foga lenne. Éppen olyan a színe, szinte beleolvad a fogsorába, esztétikus, és teljesen észrevehetetlen. A jól elkészített fogkorona tökéletes megoldást nyújthat évekre, évtizedekre.

A fogkorona kiválasztása

Talán ez a legfontosabb lépés, hiszen nem mindegy, hogy melyik fogára milyen koronát választ. Az elsődleges szempont az, hogy olyan koronát rakjunk a fogára amelyik esztétikus, épp úgy illik a fogsorába mintha a sajátja lenne. A korona ma már többféle anyagból készülhet. Mielőtt kitérünk rá, és sorra vesszük a lehetőségeket beszéljük meg, hogy miért lehet szükség koronára?

Ezért lehet szüksége fogkoronára

Fogkoronára fogászati problémák miatt, vagy esztétikai okokból lehet szüksége. Leggyakrabban azért, mert eltüntetjük vele a foghiányt (például egy hídnál) lefedjük vele a fogimplantátumokat, elfedünk a segítségükkel olyan nagyobb üregeket, hiányosságokat a fogsorban mely esztétikai gondokat okoznak.

Egyébként esztétikai koronákat ma már a gyermekfogászatban is használhatunk, igaz mi végső esetben gondoljuk helyesnek, hiszen a gyermekfogak, a tejfogak kicserélődnek.

Az ideiglenes korona

Gyakori, hogy ideiglenes koronát kapunk a fogunkra. Az ideiglenes fogkorona egy átmeneti időre szóló megoldás, addig tart legtöbbször amíg a fogpótlás el nem készül. Az ideiglenes koronának a legfontosabb feladata az, hogy megvédje a fogainkat addig, amíg megkapjuk a végső megoldást. Ugyanakkor esztétikai funkciója is van, hiszen az átmeneti időszakban is folytathatjuk az életünket, nem kell szégyenkeznünk, vagy elfelejteni a mosolygást addig sem, míg kezelik a fogunkat. (Az ideiglenes korona levételekor nem kell sem fájdalomtól, sem sérüléstől tartani, mert rutinfeladat).

Ebből van a fogkoronája

A korona többféle anyagból készülhet. A legolcsóbb megoldás a fémkorona ami palládiumból, vagy nikkelből készül. A fémkorona előnye, hogy nagyon jó az ár érték aránya, nem koptatja a többi fogakat, hátránya a fémes szín, ezért olyan helyen érdemes használni ahol nem látszik.

A fémkerámia koronák előnye az, hogy nem látszik, hogy fém az alapjuk, első és hátsó fogként is kitűnőek, de lepattanhatnak. A műanyag korona valóban műanyagból készül. „Fillérekbe kerül”, de nem javasoljuk csak ideiglenes koronának. A kerámia korona természetes hatású és ha valaki fémallergiás neki ez az egyetlen megoldás. A cirkónium korona a legmodernebb. Elég erős ahhoz, hogy akár egy egész fogsort készítsünk belőle, és még az ínyszélek is megmaradnak. A legmodernebb megoldások.

A fogkorona után….

Az eljárás utáni ajánlások többsége nyilvánvaló: kerülje a kemény vagy rágós ételeket – például a jeget vagy az édességet -, amelyek károsíthatják a koronát. Ha van az a rossz szokása, hogy összeszorítja vagy csikorgatja a fogát, akkor ne tegye, ha szükséges éjszaka viseljen fogvédőt. Egyébként éppúgy ápolja a koronát, mint bármelyik fogát: nincs szükség külön eljárásra.

Kattintson, jöjjön el hozzánk, segítünk megoldani a fogproblémáját.

Hozzászólások: