Mire lehet számítani a gyökérkezelés során?

A gyökérkezelés egy olyan eljárás, amelytől sokan tartanak, azonban gyakran szükséges a rossz állapotban lévő fog helyreállításához. Szerencsére a modern fogászat lehetővé teszi a gyökérkezelés beavatkozásának innovatív módszereit. E fejlesztések eredményeképpen zökkenőmentes eljárások vannak  amelyeknek lecsökkentették a gyógyulási időt.
gyokerkezeles

gyökérkezelés egy olyan eljárás, amelytől sokan tartanak, azonban gyakran szükséges a rossz állapotban lévő fog helyreállításához. Szerencsére a modern fogászat lehetővé teszi a gyökérkezelés beavatkozásának innovatív módszereit. E fejlesztések eredményeképpen zökkenőmentes eljárások vannak  amelyeknek lecsökkentették a gyógyulási időt.

gyokerkezeles2

Ennek ellenére a gyökérkezelés kifejezés még mindig gyakran kelt szorongást azokban, akiknek szükségük van az eljárásra. Ezért hasznos lehet ha előre tudod  hogy mivel jár és mire számíthatsz.  

Az alábbiakban felvázolunk néhány dolgot amire a páciensnek számítania kell  amikor gyökérkezelésre készül. 

Felkészülés

gyökérkezelésre való felkészüléshez a fogorvos néhány dolgot fog tenni. Az első lépés a terület elzsibbasztása amihez néhány injekciót fog beadni  a száj lágyszöveteibe. Az íny és az arcszövetek elzsibbasztására van szükség, hogy ne legyen érezhető fájdalom. A folyamatnak ez a része általában néhány percet vesz igénybe a pácienseknek azonban a relaxáláson kívül semmi különöset nem kell tenniük. 

Egy másik előkészítő lépés a dinitrogén-oxid beadása amely segít a páciens nyugalmának megőrzésében az eljárás során. A dinitrogén-oxid más néven nevetőgáz az általános fogászatban használt népszerű nyugtatószer. Segít az idegek megnyugtatásában és a gyökérkezelés teljes időtartama alatt belélegezhető. 

Az eljárás

Ami a tényleges gyökérkezeléssel kapcsolatos elvárásokat illeti  a pácienseknek egyszerűen csak pihenniük kell és nyitva kell tartaniuk a szájukat. Mivel az egész területet elzsibbasztjuk nincs fájdalom. Előfordulhat, hogy a fogászati fúró nyomást vagy furcsa hangokat ad ki de semmi egyéb nem érzékeljhető a kezelés ideje alatt. A tényleges eljárás azonban nem tart tovább 30-45 percnél. 

A fogorvos fogászati fúróval távolítja el a fog sérült részeit. Ezután a gyökereket is kitisztítja mivel azok többsége valószínűleg fertőzött. Végül a fogat kiöblítik, majd feltöltik szintetikus fogászati anyaggal amelyet később fogkoronával fednek be. 

gyokerkezeles

Ezt követően

Miután a gyökérkezelés befejeződött, a páciensek megnyugodhatnak, mivel a nehezén már túl vannak. Utána néhány napra szükség lehet, hogy alkalmazkodjanak az érzéshezazonban nem lehet komoly fájdalom, mivel a fog gyökerét eltávolították. Az arc és az íny érzékeny lehet a zsibbasztó injekcióktól, aminek egy-két napon belül el kell múlnia. Ezenkívül a megmunkált fog körüli íny is érzékeny lehet. Ajánlott sós vízzel öblíteni és óvatosan kefélni a területet. 

Tudjon meg többet

gyökérkezelésre való felkészülés során az is hasznos lehet ha előtte találkozik a fogorvossal. A fogorvos válaszolhat az esetlegesen felmerülő kérdésekre vagy foglalkozhat az esetlegesen fennálló aggályokkal. Ez segíthet enyhíteni az eljárással kapcsolatos félelmeket vagy szorongásokat. 

Hozzászólások: