Ne hagyd, hogy a fogcsikorgatás győzzön!

A bruxizmus olyan állapot, amelyet a fogak csikorgatása vagy összeszorítása jellemez. Előfordulhat nappal vagy éjszaka és történhet öntudatlanul is. Sok bruxizmusban szenvedő ember észre sem veszi ezt a kifejezetten rossz szokását.
brucxi

Rendszeresen állkapocs fájdalommal vagy fejfájással ébredsz? Érzékenyek a fogaid? Lehet, hogy csikorgatod a fogaid és nem is tudsz róla! A bruxizmus emberek millióit érinti világszerte, de a legtöbben még csak nem is sejtik, hogy problémájuk hátterében mi áll.

Mi a bruxizmus?

A bruxizmus olyan állapot, amelyet a fogak csikorgatása vagy összeszorítása jellemez. Előfordulhat nappal vagy éjszaka és történhet öntudatlanul is. Sok bruxizmusban szenvedő ember észre sem veszi ezt a kifejezetten rossz szokását.

A bruxizmus okai ismeretlenek, de szakemberek szerint ez a stresszel kapcsolatos. A bruxizmust okozhatja a fogak vagy az állkapocs helytelen elhelyezkedése illetve a  rendellenes harapás is. Az alvászavarokban, például alvási apnoéban vagy narkolepsziában szenvedő embereknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki bruxizmus.

Ez számos problémához vezethet, többek között fejfájáshoz, állkapocs fájdalomhoz, fülfájáshoz és a fogak károsodásához. A fogak a bruxizmus következtében elkophatnak, megrepedhetnek vagy akár el is törhetnek. Súlyos esetekben a bruxizmus TMJ (temporomandibuláris ízület) rendellenességet okozhat.

Bruxizmus okai

A bruxizmus leggyakrabban pszichés eredetű (stressz, szorongás), de a tünet hátterében esetenként fizikai problémák, rossz fogsorérintkezés is állhat, aminek oka lehet például:

Bruxizmus tünetei

A nappali bruxizmus kis odafigyeléssel könnyen észrevehető, de más a helyzet, ha valaki éjszaka, alvás közben csikorgatja a fogait. Sokszor a partner az, aki felhívja a figyelmet az éjjeli fogsúrlódás hangjára vagy a csattogtatásra. Az alábbi tünetek esetében érdemes éjszaka megjelenő bruxizmusra gyanakodni:

  • többszöri felébredés éjszaka különösebb ok nélkül
  • az ébredés nehézkes, fáradtság, levertség mellett
  • nyak-, váll-, hát- és derékfájás
  • reggeli fejfájás
  • a rágóizület fájdalma
  • fogkopás
  • fogak töredezése
  • migrén
  • fülzúgás

A bruxizmus megelőzése

A bruxizmus megelőzésének legjobb módja a kiváltó ok azonosítása és kezelése. Ha a stressz vagy az alvászavar az ok, próbálj ki relaxációs technikákat, például jógát vagy meditációt. 
Amennyiben éjszaka előfordul a fogcsikorgatás, az orvos javasolhat fogvédő viselését. Ez egy műanyag eszköz, amely befedi a fogakat és megakadályozza, hogy azok érintkezzenek. 

Következtetés

Ha még mindig problémáid vannak a fogcsikorgatással illetve érzékenyek a fogaid, ne habozz felkeresni egy szakembert további segítségért. A H-Dent rendelőiben segítünk, kérj időpontot még ma.

Hozzászólások: