Vitaminok a fogak egészségéért

Tudtad, hogy a megfelelő étrend kulcsfontosságú része a száj egészségének? Győződj meg arról, hogy étrended tartalmazza ezt a hét ásványi anyagot és vitamint amelyek elengedhetetlenek a fogaid hosszútávú egészségének megőrzése érdekében.
vitamin-ok3

Tudtad, hogy a megfelelő étrend kulcsfontosságú része a száj egészségének? Győződj meg arról, hogy étrended tartalmazza ezt a hét ásványi anyagot és vitamint amelyek elengedhetetlenek a fogaid hosszútávú egészségének megőrzése érdekében.

vitaminok2

Kalcium

A kalcium az egyik legelterjedtebb ásványi anyag a szervezetben és számos folyamatban segít, beleértve az erős fogak és csontok felépítését és fenntartását. A kalcium megtalálható különböző tejtermékekben. Javasoljuk, hogy a kalciumot sajtból nyerjünk inkább mivel a sajt tartalmaz egy kazein nevű fehérjét, amely létfontosságú az erős fogzománc felépítéséhez.

C vitamin

A C-vitamin erős antioxidáns, amely segíti az íny gyógyulását és az ínygyulladás elleni küzdelmet. A test több kollagént termel, ami elősegíti a sejtek helyreállítását és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. A C-vitamint megtalálhatja a citrusfélékben, mint például a narancs, a grapefruit és a kivi. Azonban ezeknek a gyümölcsöknek nagyon magas a sav tartalmuk ezért feltétlenül öblítse ki vízzel a száját, miután elfogyasztotta őket.

Magnézium

A magnézium fantasztikus ásványi anyag az általános egészség szempontjából, és kulcsfontosságú szerepet játszik az erős fogak és csontok felépítésében. A magnézium segíti a sejteket a kalcium felszívódásában, amely kiemelkedő fontosságú a fogak és fogzománc felépítéséhez. Magnéziumot találhat diófélékben, teljes kiőrlésű gabonákban, babokban, magvakban és sötét leveles zöldségekben.

 Kálium

A D-vitaminhoz hasonlóan a kálium is javítja a csontok ásványi anyag sűrűségét. A magnéziummal együtt közösen fejti ki hatását annak érdekében, hogy megakadályozza a vér savassá válását ami eltávolítja a kalciumot a csontokból és a fogakból. A banán a legismertebb káliumforrás azonban számos gyümölcs-és zöldségfélékben megtalálható található. Ilyen a paradicsom, a mángold, a burgonya, az édesburgonya, az avokádó és az aszalt szilva.

A-vitamin

 A száj egészségi állapotának fenntartásához az egyik elengedhetetlen vitamin az A-vitamin. Segíti a nyál áramlását, amely természetesen megtisztítja a fogakat a káros savaktól és megakadályozza a szájszárazságot. Az A-vitamin elősegíti az egészséges nyálkahártya fenntartását a szájban, amely körülvesz az arcát és az ínyt, ezzel segítve a védekezést a fertőzésekkel és betegségekkel szemben. Az A-vitaminban gazdag ételek a sárgarépa, a tojás, az édesburgonya és a hal.

vitaminok-1-1

D-vitamin

Megfelelő D-vitamin nélkül a kalcium hatóképessége csökken A D-vitamin kommunikátorként működik, és jelzést küldd, hogy a kálcium a véráramba juthasson. A megfelelő D-vitamin és kalcium sűrűbbé és sokkal erősebbé teszi a csontokat és a fogakat, ami segít megelőzni a töréseket és repedéseket. A D-vitamint megtalálhatja a tojásban, a halban és a tejtermékekben, például a sajtban.

Foszfor

A foszfor egy ásványi anyag, amely jelen van a csontokban, a fogakban sőt még a DNS-ben is. A kalciummal együttesen  hidroxiapatitot hoz létre, amely a csontok és a fogzománc fő szerkezeti összetevője.Szerencsére a foszfor számos élelmiszerben megtalálható mint például a tenger gyümölcsei,a kagyló, a szardínia, a tőkehal, a garnélarák, a tonhal és a lazac. Marha- és sertéshús valamint bizonyos sajtok is tartalmaznak foszfort. Ha azonban növényi alapú élelmiszerekből szeretné beszerezni ezt az ásványi anyagot fogyasszon szójababot, lencsét és  tökmagot.

 A mindennapi fogmosás mellett fontos a rendszeres fogorvosi konrtoll Kérj időpontot még ma!

Hozzászólások: